Home

Achtergrond 3 reacties

In de media – Nieuwe slogan: ’melk hoeft niet, maar kan wel’

Volgens het tv-programma Broodje Gezond is er geen voedingsmiddel dat zo veel verdeeldheid zaait als melk. Het weerhoudt Kees Koolen er niet van een megamelkboerderij in Brazilië te bouwen.

Het KRO/NCRV-programma Broodje Gezond trachtte de ultieme vraag te beantwoorden of melk nu gezond is of niet. Is het de witte motor of de witte sloper? Volgens de mensen achter het zogeheten paleodieet voegt melk niks toe. ‘De holbewoners dronken het ook niet.’

Wat schrijven de media over de landbouw?

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Volgens epidemioloog Soedamah-Muthu is echter bewezen dat melk drinken minder beroertes tot gevolg heeft en ook een positief effect heeft op de bloeddruk.

Melk in historisch perspectief

In Broodje Gezond werd melk ook in historisch perspectief geplaatst. De overheid en de melkplas hebben via commercials de aandacht voor melk aangewakkerd, maar de laatste 70 jaar neemt de consumptie van melk in Nederland alleen maar af. Uiteindelijk concludeert Broodje Gezond dat melk goed is, maar niet voor elk. Sommige mensen hebben reacties op melk.

Broodje Gezond komt met een nieuwe slogan: melk hoeft niet, maar kan wel. Het is niet per se ongezond. Het is een makkelijke manier om bijvoorbeeld calcium binnen te krijgen. Maar dat kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld door groente en noten. Maar melk is een stuk efficiënter.

Melkglazen in de stal. - Foto: Henk Riswick
Melkglazen in de stal. - Foto: Henk Riswick

Booking.com

De discussie zal Booking.com-oprichter en boerenzoon Kees Koolen een zorg zijn. Hij bouwt aan een megaboerderij in Brazilië, zo vertelt hij in dagblad NRC. Misschien wel de grootste boerderij ter wereld. Een investering van meer dan een miljard euro. Naast 10 superboerderijen komen er ook eigen scholen, woonwijken, een universiteit en een vliegveld. Op een terrein van de omvang Nederland moet melken veel efficiënter worden. Zonder gesleep van voedings- en meststoffen en melk over de wereld. “Meer melk, minder vervoerskosten en minder vervuiling.”

Alle koeien binnen of weidekoeien

Dat de koeien bij Koolen altijd binnen staan, neemt hij op de koop toe. Ook dat partijen als Rabobank, Wakker Dier en de overheid inzetten op weidekoeien, raakt hem niet. “In plaats van de uitstoot vergroten met weidekoeien, kunnen we de uitstoot met nieuwe methoden juist beperken. Ik ben engineer, ik kijk naar processen”, stelt Koolen. “We kunnen in Europa wel een discussie hebben over dat het niet goed is, maar ik doe er liever wat aan. Hoe langer we hier een ethische discussie voeren, hoe harder andere landen op ons uitlopen.” Een superboerderij, niet omdat het hoeft, maar omdat het kan.

Laatste reacties

 • info36

  Je kan ook te rijk zijn. Dan doe je alleen nog maar gekke dingen.

 • Jaap39

  Over dat koeien weiden versus opstallen moeten we deze miljardair natuurlijk wel gelijk in geven.
  Niet erg efficiënt natuurlijk met al die koeien buiten.

 • farmer135

  TV is zooooo 20 ste eeuws

Of registreer je om te kunnen reageren.