Home

Achtergrond 1 reactie

GroenLinks stapt uit, past ChristenUnie er nu bij?

De poging een kabinet te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks is gestrand. Wat betekent het als ChristenUnie nu instapt?

Welk kabinet er ook komt, de toekomst van de veehouderij zal bij de besprekingen over de vorming van een regering aan de orde komen. In het overleg tussen de deze week gestrande informatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks lag de wens van GroenLinks op tafel om de veehouderij fors in te krimpen.

Informateur Edith Schippers

Het is nog de vraag hoe de informatie zal worden voortgezet. Edith Schippers is woensdag door de Tweede kamer aangewezen om opnieuw verkennend werk te verrichten. De kans is groot dat er een nieuwe poging wordt gedaan met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat is een coalitie die zowel in de Tweede als de Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen, al is het geen grote meerderheid. In beide Kamers net genoeg: 76 van de 150 zetels in de Tweede Kamer, 38 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

‘Als het gaat om de landbouwdossiers is het met de ChristenUnie gemakkelijker om tot een akkoord te komen’.

Pauzenummer?

Als het gaat om de landbouwdossiers is het voor VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gemakkelijker om tot een akkoord te komen, dan voor een coalitie waarvan GroenLinks deel uitmaakte.

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, probeerde woensdag in het debat in de Tweede kamer duidelijk te krijgen of de gesprekken met GroenLinks wel écht waren afgerond. Zou de ChristenUnie, mocht die partij besluiten mee te gaan praten, niet gebruikt worden als een pauzenummer? Een ‘tussenact’, om daarna weer vrolijk verder te praten met GroenLinks?

Verschillen overbruggen

Gezien de beslistheid waarmee VVD-leider Mark Rutte uitsprak dat hij wel klaar is met GroenLinks, lijkt die kans echter niet zo groot. Ook al vindt PvdA‘er Asscher dat VVD en GroenLinks eerst indringende gesprekken moeten voeren om te zien of ze hun verschillen toch niet kunnen overbruggen.

‘Voltooid leven’

ChristenUnie wil juist dat er eerst (ook) een poging wordt gedaan om PvdA en SP over de brug te trekken. Segers wil dat zes partijen meepraten: CDA, VVD, D66, ChristenUnie, SP en PvdA. SP wil echter niet met de VVD in zee gaan, de PvdA is na de verpletterende verkiezingsnederlaag even regeringsmoe, dus het lijkt toch uit te draaien op gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ook al vindt D66 een partnerschap met ChristenUnie onwenselijk. De spanning tussen de sociaalliberalen en de confessionelen ligt vooral op het vlak van de regeling van ethische kwesties zoals de mogelijkheid om het leven te kunnen beëindigen bij een ‘voltooid leven’.

‘Verkleining van de veehouderij is voorde ChristenUnie geen doel’.

ChristenUnie voor behoud derogatie

Op de landbouwdossiers is met het afvallen van GroenLinks en met het instappen van ChristenUnie een andere en minder rigoureuze koers te verwachten. D66 bepleit een inkrimping van de melkvee- en varkensstapel, maar staat daarmee praktisch alleen.

ChristenUnie wil behoud van derogatie veiligstellen, indien nodig ook door inkrimping van de melkveestapel. Verkleining van de veehouderij is voorde ChristenUnie geen doel. VVD en CDA willen geen gedwongen verkleining.

Eén reactie

  • alco1

    Het zal zo wie zo een moeilijke formatie worden.
    Het verleden heeft geleerd dat je achterban "verloochenen" door concessies, heel veel stemmen kost.
    Daarnaast zijn er heel veel stemmen verloren gegaan door steun te geven aan een soort belangen partijen, die nooit iets kunnen betekenen in een parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.