Home

Achtergrond

Groei stuwt euro omhoog

De euro is door sterke groeicijfers deze week opnieuw in waarde gestegen.

Maandag steeg de koers van de euro tot een waarde van $1,12. Daarmee tikte de euro de hoogste waarde in dollars aan sinds oktober 2016. De ‘eenheidsmunt’ is nu in dollars circa 10% meer waard dan begin 2017.

Ook tegenover het Britse pond won de euro aan waarde, maar hier is de recente stijging toch minder. Met een koers van 86 pence heeft het pond toch zo’n 16% ingeleverd in de afgelopen twaalf maanden. Dat heeft alles te maken met de keuze van de Britten om de EU te verlaten.

De stijging van de euro ten opzichte van de dollar heeft alles te maken met de relatief krachtige groei die de economie van de Eurozone laat zien. In het eerste kwartaal is de economie van de Eurozone met zo’n 0,5% gegroeid, en dat is sneller dan de Amerikanen of Britten. Over het hele jaar komt de groei volgens ING en ABN Amro vermoedelijk dichtbij 2%.

Omdat ook het vertrouwen van consumenten en ondernemers volgens diverse metingen verbetert, lijkt de kans steeds groter dat de Europese Centrale Bank minder geld gaat drukken en de rente gaat verhogen. Allebei hebben een hogere waarde van de euro tot gevolg. De Amerikaanse economie valt juist tegen, wat de kans op een snelle renteverhoging verkleint.

De dollar wordt ook omlaag gedrukt door zorgen dat de grote investeringen die Donald Trump als president van de VS heeft beloofd niet van de grond komen, door verzet in het congres. Bovendien blijven vragen opdoemen over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.