Home

Achtergrond

Gevolgen beperken olieproductie Opec onduidelijk

De kans is groot dat de olieproducerende landen instemmen met een productieverlaging van de olie om zo de olieprijs op te krikken.

Volgens de Saudische olieminister Khalid Al-Falih gaan alle Opec-landen akkoord met een verlenging van die maatregel. Het zou gaan om een productiebeperking voor nog eens negen maanden, waarbij de dagelijkse productie 1,8 miljoen vaten minder blijft dan voor de productiebeperkingen. Donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) komen de Opec-landen in Wenen bijeen om definitief een besluit te nemen. Alles wijst er op dat de verlenging er komt.

Productiebeperking tot mei 2018

De productiebeperking gaat dan gelden tot en met het eerste kwartaal van 2018. Het doel van de olieproducerende landen is om op deze manier de wereldwijde olievoorraden in te krimpen. De olievoorraden moeten terug naar het gemiddelde niveau van de afgelopen vijf jaar. Op dit moment zitten de wereldwijde voorraden nog 300 miljoen vaten boven dat gewenste streefpeil, blijkt uit de jongste cijfers van het internationale energieagentschap IEA.

Overigens heeft de huidige productieverlaging nog niet geleid tot een flinke prijsstijging. Een van de belangrijkste redenen daarvoor ligt bij de Amerikaanse producenten van schalieolie. De productie van die Amerikaanse olie is in de afgelopen maanden juist aanzienlijk opgevoerd. Het gevolg is een olieprijs die min of meer stabiel blijft, zo rond $ 50 voor een vat Brent-olie.

Macht oliekartel afgenomen

Door de komst van meerdere olieproducenten buiten de Opec is de macht van dat oliekartel ook minder groot geworden. De Opec-landen en enkele andere deelnemende landen, waaronder Rusland, zijn op dit moment samen goed voor ongeveer de helft van de totale wereldolieproductie.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.