Home

Achtergrond 4 reacties

Friese dierenartsen verkopen ijs en kaas

“Wij maken op deze manier duidelijk dat onze sector er echt toe doet”, zegt dierenarts Bauke van der Valk.

Bauke van der Valk had de vraag verwacht. De rundveekliniek in het Friese Wolvega, waar hij een van de zes rundveedierenartsen is, verkoopt sinds kort ijs en kaas. Schoenmaker blijf bij je leest, luidt het spreekwoord. Een dierenarts die zuivelproducten verkoopt?

Bauke van der Valk: “De melkveehouderij onderneemt verantwoord, open en transparant.” Foto's: Anne van der Woude
Bauke van der Valk: “De melkveehouderij onderneemt verantwoord, open en transparant.” Foto's: Anne van der Woude

Unaniem ja

In de winkel van de gloednieuwe kliniek worden niet alleen diergeneesmiddelen verkocht, maar ook ijs en kaas in diverse smaken. Tamelijk aparte activiteit voor rundveedierenartsen. Van der Valk (42) geeft dat onmiddellijk toe. “We hebben er onderling stevig over gediscussieerd. Moeten we dit wel doen? Het antwoord was uiteindelijk unaniem ja. Door zuivelproducten van onze boeren te verkopen, maken we duidelijk dat de melkveehouderij heerlijke en gezonde producten levert. Boeren zijn trots op hun bedrijf en wij zijn trots op onze veehouders. Via onze winkel dragen we die trots uit en presenteren wij de sector aan de buitenwereld. Daar is in deze tijd, met alle kritiek op de agrarische sector, alle reden voor. De sector heeft namelijk niks te verbergen. Integendeel.”

Maatschappelijk verantwoord

Het ijs en de kaas in de winkel zijn geproduceerd door melkveehouderij Lucky Holsteins in Noordwolde, ijsboerderij De Saks in Steggerda en kaasboerderij De Stelp in Oldeberkoop. Bedrijven die volgens Van der Valk op een duurzame, maatschappelijk verantwoorde manier zuivelproducten maken. Uitzonderingen? “Absoluut niet”, zegt Van der Valk. “Alle melkveehouders houden van hun koeien, de gezondheid en het welzijn van hun dieren gaat hun echt aan het hart. Dat moet meer worden getoond aan de buitenwereld. Wij dragen daar via onze winkel een steentje aan bij.”

‘Wij worden er heus niet rijk van’.

Kosten en opbrengsten in balans

Een lucratieve tweede tak voor de kliniek? Van der Valk glimlacht. “Wij worden er heus niet rijk van. Hoeft ook niet. Maar we zijn wel ondernemers, de kosten en opbrengsten moeten in balans zijn. Dat is bij onze zuivelwinkel het geval.”

Hij is boerenzoon, koeien zijn altijd zijn passie geweest. Nog steeds. Koeien zijn imposante dieren, elk dier heeft een eigen karakter. Hij doet niks liever dan de boer op te gaan. Het is zijn taak om het bedrijfsrendement op de bedrijven te verbeteren, samen met de veehouder. Gezonde koeien zijn daarbij uitgangspunt.

Portretten van boeren

Met zijn collega’s is hij – in samenspraak met de boeren – verantwoordelijk voor de gezondheid van de koeien op zo’n 180 bedrijven. Portretten van vrijwel al deze klanten hangen aan de wand in de ijs- en kaasshop. Een heuse eregalerij, een wall of fame. “We halen onze boeren zo uit de anonimiteit. Foto’s van trotse ondernemers, mensen van vlees en bloed, ze spelen allemaal een belangrijke rol in de voedselvoorziening. En dat wereldwijd. Hun koeien zetten gras om in melk en van die melk wordt weer kaas en bijvoorbeeld babyvoeding gemaakt. Daar mogen boeren best trots op zijn. Wij zijn trots op onze boeren en helpen mee aan een positieve pr. Daarom hebben onze veehouders zo’n prominente plek gekregen in onze nieuwe kliniek.”

De dierenartsassistente van Bauke van der Valk schept een ijsje.
De dierenartsassistente van Bauke van der Valk schept een ijsje.

Openheid

Hij ergert zich vaak aan de verhalen die de ronde doen over de melkveehouderij. Alsof boeren hun koeien louter als productiemiddel zien, hun dieren vol spuiten met antibiotica. Het is allemaal onwetendheid. Daar is maar een remedie tegen: openheid.

Dat geldt trouwens ook voor de dierenartsen zelf, zegt Van der Valk. “Mensen hebben vaak geen idee wat wij doen. Wij verkopen kennis over dieren, dat is onze corebusiness. Ons doel is juist om zo min mogelijk antibiotica te verkopen.”

Optimisme keert terug

Het gaat weer wat beter in de sector, zegt Van der Valk. Met de huidige melkprijs keert het optimisme terug. “Boeren kijken weer vooruit. Er wordt geïnvesteerd, ik kom bij veehouders die nu een nieuwe stal gaan bouwen. Ik ben optimistisch, mensen moeten eten en drinken en daarom hebben we boeren en tuinders nodig.”

Laatste reacties

 • boerderij12

  leuk positief artikel

 • Tinus1

  Eindelijk één iemand uit de periferie die snap dat als de boeren verdwijnen zijn werk ook verdwijnt! Leuk initiatief !

 • Wim 1

  Zouden meer toeleverancier moeten doen, TOP!!!!!

 • koestal

  goede actie

Of registreer je om te kunnen reageren.