Home

Achtergrond 3 reacties

Fagoed wil areaal verdubbelen

Fagoed zag in 2016 het areaal en belegde vermogen krimpen. Toch blijft de organisatie inzetten op stevige groei. Erfpachtfinanciering is volgens directeur Frans Willem Romer populair onder boeren, maar beleggers houden vooralsnog vast aan meer reguliere producten.

Grondbelegger Fagoed wil de komende jaren haar erfpachtareaal verdubbelen tot circa 9.000 hectare. Om de groei mogelijk te maken, is de stichting in gesprek met diverse grote institutionele beleggers. Volgens directeur Frans Willem Romer staan alle seinen op groen en neemt de vraag naar grondfinanciering in de landbouw stevig toe.

Recht op terugkoop

Binnen de erfpachtconstructie verkoopt de grondeigenaar grond met het recht op terugkoop tegen een bepaalde vergoeding. Fagoed heeft in 2016 geen nieuw kapitaal gebruikt om areaaluitbreiding met erfpachtfinanciering te realiseren. Een tegenvaller, want al in 2015 werd een ambitieuze groeiambitie uitgesproken. Toen wachtte Fagoed nog op toestemming van de Autoriteit Financiële Markten om onder een verlicht regime geld op te halen.

De toestemming werd in april 2015 verkregen. In 2015 daalden de beleggingen van Fagoed in landbouwgrond miettemin sterk. Toen kromp het areaal met 400 hectare en het belegde vermogen met bijna € 11 miljoen. De vraag naar erfpacht nam in dat jaar volgens Fagoed wel weer toe omdat banken minder grondtransacties financierden, maar de stichting slaagde er zelf niet in vers vermogen aan te trekken. Eigenlijk is dat in 2016 niet veranderd.

Fagoed-directeur Frans Willem Romer op een bijeenkomst voor grondgebonden ondernemerschap. Fagoed zag vorig jaar het areaal en het belegde vermogen krimpen. - Foto: Koos Groenewold
Fagoed-directeur Frans Willem Romer op een bijeenkomst voor grondgebonden ondernemerschap. Fagoed zag vorig jaar het areaal en het belegde vermogen krimpen. - Foto: Koos Groenewold

Krimpend areaal

In 2016 slonk het areaal landbouwgrond in volle eigendom en uitgegeven in erfpacht van 4.526 hectare naar 4.476 hectare. Het belegde vermogen slonk van € 133,6 miljoen naar € 133,2 miljoen. Fagoed was wel actiever op de grondmarkt. In 2016 kocht Fagoed 22 objecten voor een totale som van € 13 miljoen. Een jaar eerder kocht Fagoed 5 objecten voor € 2 miljoen. In 2017 werden objecten volledig door boeren teruggekocht, tegen 17 objecten in 2016.

Door het grotere aantal terugkopen in 2016 daalde het rendement. Het beleggingsresultaat daalde in 2016 met 7% tot € 45,80 per participatie, wat een totaal maakt van € 5,9 miljoen.

Boeren geïnteresseerd

Volgens Romer is de interesse van boeren nog altijd groot. Deels omdat banken nog altijd enigszins voorzichtig zijn vanwege de hopere kapitaalseisen waar ze zelf aan moeten voldoen. Maar ook omdat melkveehouders vanwege eisen op het gebied van grondgebondenheid meer grond willen hebben. Grond wordt terecht of onterecht geassocieerd met duurzaam boeren.

“Maar aan de beleggerszijde is het product relatief onbekend. Bovendien is de beurs aangetrokken, en de vastgoedmarkt, en die markten begrijpen ze wel.” Toch denkt Romer dat beleggers uiteindelijk zullen toehappen. “We hebben hoopgevende gesprekken. Grond is waardevast en de landbouw door de jaren heen stabiel. Beleggers spreiden graag risico en dan past het erfpachtproduct uitstekend in een beleggingsportefeuille.”

De verdubbeling zou de komende 3 of 4 jaar gerealiseerd moeten worden. Om beleggers te interesseren, wordt ook gekeken naar duurzaamheidsconcepten. Zo is nu 5 tot 10% van het areaal biologisch. “Wellicht gaan we ons daar meer in specialiseren.”

De areaalverdubbeling is wat Romer betreft nodig om de kosten meer te verspreiden en, ironisch genoeg, om nog verdere groei te vereenvoudigen. “Voor grote pensioenfondsen als ABP bijvoorbeeld zijn we gewoon te klein.”

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • farmerbn

  Veel bla bla bla maar elk jaar een stukje kleiner.

 • deB.


  Lekker al je eigendommen weggeven aan deze geldwolven!

  Hou grond onder je bedrijf, en je eigen broek ophouden! op gronden van jezelf

 • Vosjes15

  Vorig jaar ook grond teruggekocht bij Fagoed had aantal jaren terug contract overgenomen nu gefinancierd bij bank veel voordeliger

Of registreer je om te kunnen reageren.