Home

Achtergrond

Euro wint fors aan waarde

De wisselkoers van de euro is deze week flink opgeklommen. Op dinsdag 16 mei was de koers eind van de dag $ 1,117.

Daarmee bereikte de euro tegenover de Amerikaanse munt de hoogste koers sinds oktober 2016. De oorzaak van de koersstijging is tweeledig: het vertrouwen in de Europese economie gestut met positieve cijfers, anderzijds duwt een nieuwe affaire rond de Amerikaanse president Donald Trump de dollar omlaag.

Trump heeft volgens Amerikaanse berichten geheime veiligheidsinformatie gedeeld met de Russische minister Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur in de VS, Sergej Kisjlak. Bovendien zou Trump bij de FBI hebben gepleit voor het niet vervolgen van veiligheidsadviseur Michael Flynn, die ook al te veel informatie met Russen zou hebben gedeeld. Links en rechts wordt steeds vaker de mogelijkheid genoemd dat Trump door het congres wordt afgezet.

Euribor-tarief licht gedaald

Maar de dollar daalt ook met in het achterhoofd dat de Amerikaanse centrale bank wellicht in juni de rente toch niet verhoogt, waar eerder wel vanuit werd gegaan. De Amerikaanse economie groeide lang sterker dan de Europese, maar recente cijfers vielen tegen.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden lag wekenlang op hetzelfde niveau, maar is deze week wat gedaald en staat nu op -0,331%. Dat is dichtbij het dieptepunt van -0,332%.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.