Home

Achtergrond

Euro weer wat onder druk, rente stabiel

Vorige week liep de waarde van de euro op naar het hoogste niveau sinds november 2016. Inmiddels is de waarde weer wat gezat, maar niet veel.

De verkiezing van Emmanuel Macron als aanstaande president van Frankrijk is een opluchting, maar raakt de euro nauwelijks. De opiniepeilingen lieten al zien dat de anti-euro- en anti-EU-kandidaat Marine Le Pen door een grote meerderheid van de Fransen niet als de beste kandidaat werd gezien.

Daarmee is een van ten minste drie hordes genomen. De onzekerheid is niet helemaal weggenomen. De Britse verkiezingen staan op de rol voor 8 juni en de Duitse federale verkiezingen vinden volgens planning plaats op 24 september. Ook ten opzichte van het pond levert de munt ietwat terrein in; dat is wel opmerkelijk, want vanuit de EU zijn stevige woorden over de Brexit te horen.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden – vaak referentie bij leningen – ligt stabiel op -0,329%. ING ziet het percentage wel oplopen richting het einde van het jaar: richting -0,310%. Een positieve rente is pas later in 2018 of zelfs daarna te verwachten. De waarden van de euro en de rente kunnen oplopen wanneer de Europese Centrale Bank zijn stimuleringsbeleid afbouwt. Voorzitter Mario Draghi liet het Nederlandse parlement deze week echter weten dit niet voor 2018 te doen.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.