Home

Achtergrond

Achtbaanrit voor aandelen JBS

De koers van het aandeel JBS kelderde dinsdag met 31%. Inclusief eerdere verliezen, verloor de Braziliaanse vleesreus daarmee in een week tijd zowat € 4 miljard aan beurswaarde.

JBS-aandelen werden in de uitverkoop gedaan nadat de broers Wesley en Joesley Batista, die JBS indirect onder controle hebben, hebben bekend politici te hebben omgekocht. Zelfs president Michel Temer is door de broers aan een politieke vleeshaak gehangen.

Het is een bekentenis in slechts één van diverse corruptieaffaires waarin JBS verwikkeld is en die links- of rechtsom duur zal uitpakken. JBS hangt een boete van omgerekend € 3 miljard boven het hoofd. JBS’ uitvlucht, een aparte beursgang van zijn internationale activiteiten, is mislukt.

Koopjesjagers

Woensdag schoot het aandeel echter zowat 10% omhoog, omdat koopjesjagers zich meldden, maar ook vanwege speculatie dat veelvraat JBS – het bedrijf werd groot door overnames – nu zelf opgegeten wordt. Een heel gekke gedachte is dat niet. Het aandeel was in 2015 op de beurs van São Paulo nog lange tijd 15 real waard en piekte boven 17 real. Het huidige jaar begon op 11,7 real, terwijl de huidige koers rond 6,5 real beweegt.

Omdat zoveel in beweging is, lijken analisten vooralsnog geen nieuwe voorspellingen te durven doen. Bradesco publiceerde als laatste een koersdoel, en wel in januari. Toen ging analist Gabriel Lima nog uit van een koers van 18 real op de middellange termijn. Europese banken Credit Suisse en Deutsche Bank gingen in december zelfs nog uit van respectievelijk 24 en 22 real. De verwarring onder volgers is extra groot, omdat het bedrijf in het eerste kwartaal veel beter presteerde dan vorig jaar.

Bunge omhoog

Het aandeel Bunge schoot daarentegen woensdag 17% omhoog, nadat bekend werd dat Glencore wil praten over een overname. De gesprekken kunnen uitmonden in een bod; oftewel een premie op de huidige beurskoers. Bunge en andere graanhandelaren zitten al even in het slop door de gedaalde graanprijs. Die maakt dat boeren graan vasthouden en dat de marges in de handel smaller zijn.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.