Home

Achtergrond

Aandelen graanhandelaren onderuit

ADM en Bunge zagen deze week hun beurs kelderen. Beide bedrijven hebben last van aanhoudende druk op graanprijzen, wat zich vertaalt in teleurstellende kwartaalcijfers.

In het geval van ADM daalde de winst per aandeel van 59 dollarcent naar 39 dollarcent een jaar eerder. Bij Bunge daalde de winst per aandeel van $ 1,54 naar 27 dollarcent.

Het aandeel Bunge zakte deze week tot het laagste niveau sinds november 2016, terwijl ADM terugviel tot het laagste niveau sinds de zomer van hetzelfde jaar. Op de dag dat ADM de slechte kwartaalcijfers publiceerde, dook het aandeel zelfs 9%. Dat is de diepste val sinds 2009. Op weekbasis was de teruggang van Bunge met 14,5% het grootst.

De aandelen van de Braziliaanse vleesconcerns JBS en Brasil Foods schoten dan weer sterk omhoog. Dat komt niet zozeer door herstel van de vleesexporten vanuit Brazilië, die sinds een groot schandaal met omgekochte inspecteurs zijn teruggevallen. Sterker, JBS importeerde als grootste vleesconcern ter wereld voor het eerst Amerikaans vlees in Brazilië.

Terugkeer politieke rust in Brazilië

De oorzaak ligt vooral in de terugkeer van enige politieke rust in Brazilië. Braziliaanse demonstranten vochten in diverse steden met de politie en brandden bussen en auto’s af. Voor het eerst in twintig jaar was sprake van een landelijke, algemene staking. Maar president Michel Temer hield deze week koers, lijkt in het parlement voldoende steun te hebben en kan dus alle commotie ten spijt onder meer het ontslagrecht versoepelen en de pensioenen aanpakken.

Het aandeel van Unilever steeg deze week naar een nieuwe top van € 48,46. Het aandeel van het Brits-Nederlandse voedingsconcern schoot in februari omhoog toen concurrent Kraft Heinz een overnamebod neerlegde. Het bod van de Amerikanen kwam neer op € 47, maar werd later ingetrokken. Dat het aandeel desondanks na een kleine dip weer omhoog neigt, heeft alles te maken met de scherpe keuzes die topman Paul Polman sindsdien maakte.

De margarinemerken gaan eruit, Unilever koopt voor € 5 miljard eigen aandelen in en overweegt als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma zelfs terug te gaan naar één hoofdkantoor, in Londen of Rotterdam.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.