Home

Achtergrond

Aandeel Tyson duikt omlaag dankzij justitie

Het aandeel Tyson Foods heeft op weekbasis bijna 8% aan waarde ingeboet. Het bedrijf is onderwerp van onderzoek naar prijsafspraken.

De Amerikaanse vleesgigant maakte wat teleurstellende kwartaalcijfers bekend. Maar wellicht was de meeste impact wel te voelen door de mededeling dat het bedrijf onderwerp van onderzoek naar prijsafspraken is. Indien schuldig, kan Tyson Foods een grote claim verwachten die de winst per aandeel zal raken. Tyson Foods staat nu ten opzichte van 1 januari bijna 6% in de min.

Koers aandeel K+S gestegen

De koers van het aandeel K+S steeg juist fors ten opzichte van een week eerder, maar hier lijkt de hausse alweer voorbij. Beleggers reageerden positief op de aankondiging van een grote herziening van de strategie van de Duitse kali- en zoutreus. De aankondiging lijkt een reactie op druk op de beurskoers die ontstond nadat het Duitse bedrijf met de nodige bombarie een overnamepoging van de Canadese concurrent PotashCorp afsloeg.

Het aandeel daalde woensdag 10 mei weer wat toen een voor beleggers in potentie lucratieve optie, splitsing, door topman Norbert Steiner werd omschreven als ‘niet voor te stellen’. Maar helemaal uitsluiten deed hij het niet en vanaf volgende week is financieel directeur Burkhard Lohr de grote man. Na 10 jaar aan het roer gaat Steiner met pensioen. Lohr temperde eerder de verwachtingen van zijn leiderschap door te zeggen geen revolutie na te streven.

Aandeel ForFarmers stijgt opnieuw

Het aandeel ForFarmers steeg deze week verder richting € 9. Op donderdag 11 mei maakte de onderneming een kwartaalrapportage bekend. Het bedrijf publiceert alleen halfjaar- en jaarcijfers en beperkt zich tussentijds tot een beschrijving van marktontwikkelingen en het eigen presteren. Het aandeel won naar aanloop van de publicatie en ook daarna nog terrein. Kort samengevat compenseren de verkopen in Nederland, Duitsland en België voor druk op de Britse markt.

Koerswinst voor JBS en Brasil Foods

De Braziliaanse vleesreuzen JBS en Brasil Foods boekten ook koerswinst, maar de vraag voor JBS is of het optimisme doorzet. Braziliaanse financiële media speculeren dat een geplande beursgang van de internationale activiteiten wordt uitgesteld. De splitsing moest de schuldenberg van de onderneming verlagen, maar de waardering van de nieuwe aandelen kon wel eens tegenvallen door het recente vleesschandaal.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.