Home

Achtergrond

Unilever bezig met opmars

Het aandeel Unilever is bezig met een opmars. Aandeelhouders reageerden teleurgesteld toen Unilever een bod van Kraft Heinz afwees.

De directie maakte meteen bekend te onderzoeken hoe de winstgevendheid omhoog kan. Het bedrijf lijkt dit ook waar te maken, en wellicht sneller dan gedacht. Het Brits-Nederlandse bedrijf wil terug naar één hoofdkantoor, wat ten koste kan gaan van Rotterdam, en verkoopt zijn boter- en margarinedivisie.

ABN Amro was eind maart nog voorzichtig. Analisten van de bank adviseren aandeelhouders de koerswinst sinds het bod van Kraft Heinz te nemen. Van een grote winstslag kan volgens ABN geen sprake te zijn. Het bedrijf is sinds 2009 voorzichtig met grote strategische overnames en is terughoudend met de inkoop van aandelen. Unilever heeft grootaandeelhouders die de duurzaamheidskoers steunen gevraagd hun belang te vergroten.

Yara omhoog

Het aandeel Yara is deze week opgeklommen tot het hoogste niveau sinds januari 2016. Met een slotkoers van 354,9 Noorse kronen op woensdag, is de koers nog wel ver verwijderd van de ruim 400 kronen die het aandeel in de zomer van 2015 nog noteerde. Het bedrijf profiteert van een herstellende kunstmestmarkt, een positief analistenrapport en het voorzetten van een programma voor de grootschalige inkoop van aandelen.

Yara is wereldwijd de grootste aanbieder van stikstofkunstmest. Het Noorse bedrijf kwam enkele jaren geleden in lastiger vaarwater. Een deel van de directie van het bedrijf moest weg, vanwege corruptie in Libië en India. Een diepe crisis in de kunstmestmarkt kwam nog over deze bedrijfsspecifieke problemen heen.

Volgens analist Stephen Benson van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs lijkt de kunstmestmarkt na vijf moeilijke jaren weer te kunnen groeien. Ondanks lage landbouwprijzen zijn arealen in de VS, maar ook Argentinië, weer gegroeid. Ook is de export van ureum vanuit China in 2016 met 40% gedaald en begin 2016 met nog eens 61%. Benson verhoogt zijn koersdoel van 345 naar 460 kronen. Was Benson eerst ‘neutraal’, nu adviseert hij het aandeel te kopen.

De directie van Yara stuwt het aandeel ook omhoog door een aandeleninkoopprogramma te verlengen. Het bedrijf kan tot de volgende jaarvergadering van aandeelhouders 5% van de aandelen van Yara inkopen tegen een prijs tussen 10 en 1.000 kronen. Daarmee blijft het bedrijf een grote koper in de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.