Home

Achtergrond

Rente blijft laag

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi verhoogt de rente niet voor december.

Tot dat moment loopt ook een programma voor het opkopen van obligaties. Maandelijks geeft de ECB € 60 miljard uit aan probleemschulden van overheden of bedrijven. Draghi verwijst geruchten dat de rente voor het aflopen van het opkoopprogramma wordt verhoogd naar het land der fabelen. De geruchten zijn gevolg van behoorlijke economische cijfers. De ECB zelf noemde 2016 deze week nog het sterkste economische jaar voor de Eurozone sinds 2008.

De voorzichtigheid is niettemin begrijpelijk. Griekenland blijft een zorgenkindje, Italiaanse banken blijven zwak staan en de onderhandelingen over Brexit zijn pas net begonnen. Bovendien blijft de inflatie als voedsel- en energieprijzen niet worden meegerekend problematisch laag. Een lage inflatie betekent dat prijzen nauwelijks stijgen, wat ertoe kan leiden dat consumenten aankopen uitstellen.

Gratis geld ophalen bij ECB

De beleidsrente ligt nu op 0%. Dat betekent dat commerciële banken gratis geld kunnen ophalen bij de ECB. Laatstgenoemde hoopt dat banken de lage leenkosten zullen doorgeven aan klanten. Ze geven het in elk geval goeddeels door aan elkaar, want de interbancaire rente (Euribor) ligt bij een looptijd van drie maanden op -0,332%. Voor de lange rente wordt gekeken naar staatsobligaties. Hiervan lopen rentes in de Eurozone langzaam maar zeker op, al blijven ze erg laag.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.