Home

Achtergrond

Rammen moeten het veld ruimen

De schapenhandel in Leeuwarden is deze week rustig verlopen. Opvallend was opnieuw de grote aanvoer rammen.

Zeker meer dan de helft van de aanvoer bestond uit deze categorie dieren. Opnieuw was het aandeel zware rammen, van zo’n 30 kilo geslacht gewicht, groot. Een overblijfsel van de milde winter waarin de dieren flink konden groeien. Nu het grasseizoen voor de melkveehouders weer begint, lijken deze dieren als eerste het veld te moeten ruimen.

Kleinere aanvoer

Opvallend was ook dat deze week in Leeuwarden over het geheel bijna 200 dieren minder werden aangevoerd dan vorige week. Ook wat betreft de paaslammeren bleef het nog rustig. Volgende week moet het gaan gebeuren. Over een deel van de paaslammeren zijn al wel afspraken gemaakt. Prijzen liggen afhankelijk van de kwaliteit in de range van € 85 tot ruim € 100.

Tweede verzamelslag

Voor wat betreft de tweede verzamelslag lijkt er goed nieuws te melden. In de wandelgangen klinkt het dat de overheid bereid is de tweede verzamelslag in de wet op te nemen. Ook zou er sprake zijn van een overgangstermijn tussen het aflopen van de proef en de definitieve aanpassing in de verzamelregelgeving. Dit zou goed nieuws betekenen voor de schapenhandel die gezien de matige prijzen wel een lichtpuntje kan gebruiken.

Prognose: prijzen staan onder druk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.