Home

Achtergrond 1 reactie

Onvrede over wegblijven NVWA schapenmarkt

De aanvoer op de schapenmarkt was deze week bedroevend klein. Als reden noemt de markt het wegblijven van een NVWA-inspecteur, waardoor een tweede verzamelslag niet mogelijk bleek.

Vrijdag 14 april kreeg de markt bericht dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vanwege onderbezetting niemand beschikbaar had. Het bestuur zag zich gedwongen de achterban te informeren, om een scherpe daling van de prijzen te voorkomen. Zonder tweede verzamelslag zouden de dieren bij een reguliere aanvoer op de veemarkt zomaar € 10 tot € 20 in prijs kunnen dalen.

Prijzen muurvast

Los van het tumult rond het wegblijven van de NVWA was op de markt opmerkelijk dat de betere rammen tot 25 kilo goed werden gekocht. Wellicht was dit een gevolg van de beperkte aanvoer, maar toch. Reden voor de noteringscommissie om de noteringen voor deze categorie dieren met € 5 te verhogen. Verder bleken de prijzen muurvast. Zelfs een scherpe krimp in de aanvoer kon de overige noteringen niet laten opveren. Ooien vinden tegen gelijke prijzen nog redelijk hun weg. Hetzelfde geldt voor slachtschapen.

Veemarkt Leeuwarden laat weten het wegblijven van de NVWA onacceptabel te vinden en stappen te overwegen. NVWA heeft nog niet gereageerd.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Eén reactie

  • hitscha

    het wordt tijd dat de NVWA concurrentie krijgt en dat ze naar prestatie worden uitbetaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.