Home

Achtergrond

Olieprijs stijgt door verwachte productiebeperking

Alle energieprijzen zitten deze week in een opwaartse beweging. Zowel de olie-, gas- als elektriciteitsprijs steeg.

In het begin van de week was er nog even sprake van een lichte terugval in de olieprijs. Dat was een reactie op het feit dat Libië in staat bleek de productie van 700.000 vaten per dag weer te hervatten, nadat er vorige week problemen waren met een transportleiding. Die onzekerheid heeft toen geleid tot een olieprijsstijging.

Verwachte verlenging productiebeperking Opec

Toch steeg woensdag de olieprijs opnieuw, ondanks de groei van de Amerikaanse olievoorraden. Eind maart bleek dat de VS-voorraden met 1,6 miljoen vaten waren toegenomen tot 535,5 miljoen vaten. Dit zorgde in eerste instantie voor een kleine prijsdaling, maar de verwachting dat Opec nieuwe afspraken wil maken om de olieproductie te beperken, deed de prijs al snel weer stijgen. Steeds meer Opec-leden lijken namelijk verlenging van de productiebeperking te steunen.

Brentolie kwam als gevolg daarvan uit op $ 54,62 per vat, een stijging van 0,8% vergeleken met een dag eerder. Sommige analisten denken dat de prijs wel eens verder kan stijgen naar het jaarrecord van begin januari. Toen kwam de prijs uit op $ 57,10 per vat Brent-olie. Andere oliedeskundigen denken daar echter totaal anders over. De hogere olieprijs zal namelijk de Amerikanen kunnen aanzetten hun schalieolieproductie op te voeren, omdat met een hogere olieprijs dat weer interessant wordt.

6% prijsstijging gas en elektra

De gasprijs reageerde met ruim 6% prijsstijging sterk als gevolg van de oplopende prijs voor Brentolie. De elektriciteitsprijs steeg eveneens zo’n 6% als gevolg van het stilvallen van de steenkolenexport uit Australië door een cycloon aan de oostkust.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.