Home

Achtergrond

Olieprijs in vier weken 10% gestegen

Na een lange periode van prijsstijging liep de olieprijs in het midden van deze week iets terug.

Toch is er nog steeds sprake van prijzen die op het hoogste niveau in zes weken staan. WTI-olie kwam uit op $ 52,60 per vat en Brent-olie kostte $ 55,70 per vat. Al met al zijn de olieprijzen binnen vier weken zo’n 10% gestegen. Medio maart stond de prijs op een dieptepunt, een vat WTI-olie zakte zelfs onder $ 50 en Brent-olie bleef maar heel iets boven die ‘magische’ grens.

De Amerikaanse raketaanval op een luchtmachtbasis in Syrië zorgde voor een lichte prijsstijging, niet omdat Syrië olie produceert, maar vanwege de onzekerheid over wat de reactie van olieproducerende landen zoals Rusland en Iran zouden zijn.

Veel onzekerheid over ontwikkeling olieprijs

Er is veel onzeker over de toekomst van de olieprijs. Nog steeds lijkt er een soort balans te zijn tussen de productiebeperkende Opec-afspraken enerzijds en de groeiende productie van Amerikaanse (schalie)olie anderzijds. Deze beide ontwikkelingen tegelijkertijd lijken een sterke prijsstijging te blokkeren. In maart daalde de olieproductie in de Opec-zone, maar daarnaast is de verwachting dat de productie in de VS met 200.000 vaten per dag zal groeien. Ondanks die verwachting werd woensdag bekend dat de olievoorraden in de VS met 2,2 miljoen vaten zijn gekrompen.

Rust weergekeerd op markt gas en elektra

Op de termijnmarkten voor gas en elektriciteit was het afgelopen weken onrustig door een stijgende kolenprijs. Nu is de rust weergekeerd met een dalende prijs tot gevolg. Gas werd ruim 2% goedkoper en elektriciteit daalde bijna 1% in prijs.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.