Home

Achtergrond 1 reactie

Nog geen hogere olieprijs met productiebeperking

De balans op de oliemarkt is nog steeds niet in evenwicht tussen vraag en aanbod.

Oliehandelaren vrezen dat de productiebeperkende maatregelen van de olieproducerende landen (Opec) niet zullen werken. De reden daarvoor is de alsmaar groeiende Amerikaanse olieproductie. Al bijna elf maanden achter elkaar nemen de booractiviteiten van de VS naar olie toe. Al veertien weken lang groeit het aantal actieve olieplatformen in de VS. Het gaat om het grootste aantal sinds een jaar.

De olieprijzen die vorige week met bijna 7% daalden, hebben zich deze week maar licht hersteld. Het vertrouwen dat er meer evenwicht komt in vraag en aanbod is nog klein. De oliemarkt ziet de voorraden weer toenemen.

Bekijk het verloop van de Brent-olieprijs via Boerderij Op Maat

Zelfs over het algemeen positieve factoren om de olieprijs op te drijven, zoals een lagere notering voor de dollar en geopolitieke onrust, lijken weinig effect te hebben. Amerikaanse olie kwam begin van de week niet verder dan een kleine $ 50 , een prijsstijging van nog geen 0,5%. Diezelfde stijging liet Brent-olie zien; deze noteerde ruim $ 52.

Alle ogen zijn vooral gericht op Opec: zal in mei besloten worden de lagere productie te handhaven? Een akkoord hierover loopt eind juni af. De grootste angst voor de oliehandel is dat deze productiebeperking totaal niet heeft gewerkt. Welke mogelijkheden zijn er dan nog om een hogere olieprijs te bereiken?

Effect van verminderde gaswinning Groningen

Het besluit de gaswinning in Groningen te verminderen deed de termijnprijs voor gas maar even stijgen. Deze stijging zette namelijk niet door en een dag later was de winst weer verdwenen. Wel zorgen de lage temperaturen voor de tijd van het jaar voor een stijgende gasprijs op de dagmarkt.

De elektriciteitsprijs is redelijke stabiel, maar zou door de combinatie van weinig wind en lage temperaturen mogelijk licht kunnen stijgen.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Eén reactie

  • Bennie Stevelink

    En zo gaat het met de melk dus ook. Het is al zo vaak uitgelegd. Als een deel van de wereld de productie beperkt en een ander deel van de wereld produceert gewoon door dan kun je de prijs niet sturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.