Home

Achtergrond

Klacht: ‘EU patenteert tóch planteigenschappen’

Een internationale coalitie van ngo’s en boerenorganisaties protesteert in een gezamenlijke brief aan het Europees Patentbureau (EPO) tegen het verstrekken van patenten op conventionele plantenveredeling.

De Commissie liet eerder dit jaar weten dat het akkoord is met de stelling dat planten en dieren die het resultaat zijn van gangbare veredelingspraktijken, niet in aanmerking komen voor patentbescherming.

“Toch verleent EPO steeds meer dergelijke patenten”, aldus de non-gouvernementele organisaties (ngo’s) in de genoemde brief. Organisaties van over heel Europa, waaronder Greenpeace en Bionext, voerden een uitgebreid onderzoek uit naar de patenten die EPO in 2016 verleende. In totaal ging het om ongeveer 170 patenten op planten en ongeveer 60 patenten op processen om planten genetisch te modificeren.

3.000 plantpatenten in Europa

In totaal bestaan in Europa ongeveer 3.000 patenten op planten en is er een constante stijging van het aantal patenten op planten uit conventionele veredeling, zeggen de ngo’s. “Alleen al vorig jaar waren er 40 gevallen”, zo klinkt het. Volgens de ngo’s wordt binnen EPO naar alternatieve manieren gezocht om gangbaar veredelde planten toch nog te patenteren, tegen het advies van de Europese Commissie en de lidstaten in.

Volgens de ngo’s wordt binnen EPO naar alternatieve manieren gezocht om gangbaar veredelde planten toch nog te patenteren, tegen het advies van de Europese Commissie en de lidstaten in.

‘Bedrijven kunnen politiek gemakkelijk beïnvloeden’

“Het is choquerend om vast te stellen hoe makkelijk het voor bedrijven en lobbyisten is om de politieke besluitvorming te omzeilen”, aldus Christoph Then van No Patents on Seeds. “Als ze de focus in hun patentaanvragen een beetje anders formuleren, dan krijgen de Bayers en Monsanto’s van deze wereld gewoon hun zin en vergroten ze nog maar eens hun greep op ons landbouwsysteem en onze voedselvoorziening.”

“Als ze de focus in hun patentaanvragen een beetje anders formuleren, dan krijgen de Bayers en Monsanto’s van deze wereld gewoon hun zin en vergroten ze nog maar eens hun greep op ons landbouwsysteem en onze voedselvoorziening.”

Niet langer claim op veredelingsproces maar op planteigenschappen

Hoe gaat dat dan precies in de praktijk? “Een werkwijze die vaak door bedrijven wordt toegepast is het niet langer claimen van het veredelingsproces, maar het claimen van planteigenschappen, zoals bijvoorbeeld de genetische eigenschappen of de veranderingen in het fenotype van de plant, aldus de ngo’s. Het probleem is dat de patenten vaak een heel brede waaier aan planten kunnen omvatten, ongeacht het veredelingsproces dat aan de basis lag. Ook willekeurige mutaties van planten worden soms gepatenteerd, wat uiteraard in directe tegenspraak is met het statement dat de Commissie eerder dit jaar maakte.

Bayer, Monsanto, BASF en DuPont zijn dé slokoppen

Bedrijven als Bayer, Monsanto, BASF en DuPont zijn de grote slokoppen als het gaat over het patenteren van planten. Monsanto bezit zo’n 30 patenten en Bayer 20. De fusie tussen deze 2 giganten zal ervoor zorgen dat ze met voorsprong het grootste aantal patenten zullen bezitten. “Bovendien liet Bayer al meermaals weten dat het elke politieke beslissing die de mogelijkheden om patenten te verwerven in wil perken, zal verwerpen en bestrijden”, aldus de ngo’s. “We vragen EPO uitdrukkelijk om het patenteren van conventioneel veredelde planten een halt toe te roepen.”

“We vragen EPO uitdrukkelijk om het patenteren van conventioneel veredelde planten een halt toe te roepen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.