Home

Achtergrond 1 reactie

Kint: we gaan voor efficiëntie, niet voor marktaandeel

Voorzichtig klimt vleesbedrijf Vion uit het dal. Topman Francis Kint ziet achter de cijfers een positieve ontwikkeling. “We zijn op de goede weg.”

Bij vleesbedrijf Vion ziet men weer licht aan het eind van de tunnel. De nettowinst over 2016 is weliswaar bescheiden: € 31 miljoen tegenover € 22 miljoen in 2015. Niettemin is topman Francis Kint overtuigd dat het herstel van Vion dit jaar doorzet. Daar komt bij dat medio volgend jaar het in 2014 ingezette investeringsprogramma afloopt. Dan plukt Vion volop de vruchten van de gemaakte sanerings- en efficiëntieslag.

Kint maakt daarom een ontspannen indruk tijdens de toelichting op de jaarcijfers. De van nature bescheiden Vlaming kent het bedrijf inmiddels door en door en laat blijken in zijn nopjes te zijn met de ontwikkeling van de vleesreus en zijn rol in het bedrijf. Hij zegt te blijven bij Vion: “Bij de presentatie van de cijfers over 2017 zit ik er weer.”

Een teken van herstel is ook het een jaar oude kantoor in Boxtel, met zicht op de slachterij. En Vion is niet meer alleen met zichzelf bezig, als het aan Kint ligt. Het bedrijf wil weer nadrukkelijker naar buiten treden.

Vion-topman Francis Kint - Foto: Bert Jansen
Vion-topman Francis Kint - Foto: Bert Jansen

Bent u tevreden met de cijfers over 2016?

“Ja, we zijn op de goede weg. Onder de streep bleef in 2016 € 31 miljoen over, tegenover € 22 miljoen in 2015. De omzet steeg van € 4,57 miljard in 2015 tot € 4,75 miljard in 2016. Vion investeert jaarlijks € 60 miljoen tegenover € 40 miljoen afschrijvingen. Toch is de solvabiliteit onveranderd 44,1%. In alle categorieën is een groter volume verkocht en het bedrijf is allerlei wegen ingeslagen om structureel winstgevend te zijn. In 2017 en vooral 2018 zal dit zich vertalen in nog betere cijfers.”

Klopt het beeld dat de rundvlees- en foodservicedivisie verliezen bij de varkensvleestak goedmaakt?

“Alle drie de divisies draaiden een positief resultaat voor rente en afschrijving. Maar in de varkensvleesdivisie zijn zo veel miljoenen gestoken dat het er onder de streep anders uitziet. Ik zie dat niet als een probleem. Vion is een gediversifieerd bedrijf, wat betekent dat als het wat minder gaat met een activiteit, een andere activiteit vaak beter draait. In 2017 kan het weer anders zijn, omdat we dit jaar vooral in de rundvleestak investeren.”

Het werk is dus nog niet klaar?

“Zeker niet. Maar halverwege 2018 zijn al onze varkensslachterijen op volle sterkte. Dan slachten we in Nederland en Duitsland samen op tien plaatsen varkens. Iedere slachterij heeft een capaciteit van 20.000 varkens per week, of veel meer, zoals hier in Boxtel met 120.000 varkens. Iedere fabriek is dan voorzien van de modernste techniek. Het gaat er nu om de vierkantsverwaarding te verbeteren en ook om meer te gaan verdienen met slachtbijproducten. Toen Vion zijn slachtbijproductenbedrijf in 2013 verkocht aan Darling, zijn leveringscontracten afgesproken. Zodra die zijn afgelopen, verwachten we dit type producten voor meer geld te verkopen.”

Er is geen sprake van verdere sanering van het slachterijenbestand?

“Verdere sanering is niet nodig. De laatste slachterij die nog dichtgaat, is in het Duitse Zeven. Dit bedrijf heeft geen China-erkenning en draait al jaren verlies. Sluiting gaat niet zomaar. Duitse boerencollectieven en de gemeente zijn gezamenlijk voor 40% eigenaar van Zeven. We moesten eerst een akkoord met hen bereiken; hen uitkopen. De productie van Zeven gaat grotendeels naar Emstek. Die slachterij heeft wel een China-erkenning. Feit is dat Zeven ons dit jaar nog geld gaat kost, maar daarna hebben we plezier van de sluiting.”

Met het sluiten van Zeven ziet u wellicht de varkensaanvoer afnemen?

“Bij de sluiting van Zeven zullen niet alle leveranciers willen meegaan naar Emstek. Dat vinden we niet erg. We gaan voor efficiency, niet voor marktaandeel. Als bedrijf willen we de verhouding tussen de verschillende onderdelen meer in balans brengen. Dat kan door het rundvlees- en foodservicebedrijf meer te laten groeien dan het varkensvleesbedrijf, maar door de sluiting van enkele slachterijen in Duitsland maak je ook het varkensbedrijf kleiner.”

En na 2017, wat is het winststreven?

“Voor elk onderdeel is het doel een rendement van 10% op geïnvesteerd kapitaal te realiseren. Nu is dat gemiddeld 5,6%. In 2016 hebben we een winst voor belastingen, rente en afschrijvingen (Ebitda) gerealiseerd van € 60 miljoen. Dat is een derde meer dan een jaar eerder, dus we zijn echt op de goede weg. Maar het is nog onvoldoende. In 2020 moet de Ebitda € 100 miljoen of meer bedragen.”

Het woord China viel zojuist. Hoe sterk zitten jullie daar?

“Als Zeven dicht zit, is twee derde van onze varkens China-waardig. We hebben in 2016 160.000 ton varkensvlees naar China uitgevoerd. Dat is 8% van de totale Chinese import afgelopen jaar. China is dus heel, heel belangrijk. Door de betere verwaarding stijgt de opbrengst € 4 per varken als we naar China kunnen.”

Tegelijk zeggen critici dat de Chinese vraag niet zal aanhouden.

“We zetten daarom niet vol in op China, maar op export in het algemeen. Daarbij put ik ook uit mijn ervaring in de groente- e fruitsector, die toen de Russische boycot werd ingesteld wel erg afhankelijk van de Russische markt bleek. Vergeet ook niet: naar Italië of Groot Brittannië gaat meer vlees van ons. Vion doet het heel goed in de export. We slachten in Nederland bijna de helft van alle varkens, maar 70% van de vleesexport komt voor onze rekening. Wij zijn voor de varkenshouder de brug naar de afzetmarkt.”

Maar om terug te komen op de afhankelijkheid van China. Met € 4 per varken staan al gauw miljoenen op het spel.

“Die rekensom kun je niet zo gemakkelijk maken. Als China dicht zou gaan, gaat die vermoedelijk voor iedereen dicht en verandert de markt. Ik verwacht hoe dan ook dat China de komende 3 à 4 jaar nog grote hoeveelheden varkensvlees importeert. De situatie daarna laat zich moeilijk inschatten. Enerzijds ruimen de Chinezen kleine varkenshouderijen en zet men in Noord-China grote bedrijven op, waarvan het succes nog moet blijken.”

Voor allerlei exotische markten hebben jullie onlangs het programma Good Farming Balance geïntroduceerd. Een varken mag dan meer spek hebben en het aflevergewicht doet er minder toe. Hoe is de animo hiervoor?

“Die is goed. Tijdens informatiedagen hebben we 1.000 varkenshouders binnen gehad om hen over Good Farming Balance te informeren. Over een half jaar kunnen we zeggen voor welke programma’s de meeste belangstelling is. Maar de eerste varkenshouders hebben getekend en beloven een jaar lang trouw aan ons. Meer leveringszekerheid en constante aanvoer zijn heel belangrijk voor ons. We willen liefst voor 80% van de varkens die we in Boxtel aanvoeren een leverovereenkomst met de boer.”

Vion is eigendom van NCB Ontwikkeling, een investeringsvehikel van boerenorganisatie ZLTO. Wanneer kan de organisatie weer dividend tegemoet zien?

“Onze financiële positie staat ons bij een normale gang van zaken toe om in 2018 over de winst van 2017 dividend uit te keren. Over de hoogte van het dividend kan ik niets zeggen, omdat met de aandeelhouder nog geen dividendbeleid is afgesproken.”

Groenteman in de vleeswereld

Kint: we gaan voor efficiëntie, niet voor marktaandeel
Francis Kint trad in september 2015 aan als CEO van Vion. Daarvoor was Kint ruim 6,5 jaar topmanager van Univeg, een grote speler in de wereldwijde handel in groente en fruit. Daarvoor was de Belg werkzaam bij scharenmaker Fiskars en de Europese divisie van bananenhandelaar Chiquita. Kint studeerde als civiel ingenieur af aan de universiteit Gent en volgde daarna diverse managementopleidingen. Sinds kort is hij commissaris bij Ardo, leverancier van diepvriesgroenten, kruiden, fruit, pasta en rijst.

Vorig jaar concludeerde u dat Vion meer geld nodig heeft om versneld te kunnen groeien. NCB Ontwikkeling gaf ABN Amro de opdracht om financieringsopties te onderzoeken. Was er interesse om een deel van de aandelen te kopen?

“Zeker, zowel van investeerders als van partijen uit de industrie. Onder de biedingen was ook een Chinese partij die wel een strategisch verbond met ons wilde aangaan. Het uitgangspunt van de aandeelhouder was altijd wel dat een minderheidsbelang kan worden verkocht, maar geen meerderheidsbelang. In de media is het beeld ontstaan dat Vion in de etalage staat, maar dat is niet helemaal waar. Er waren altijd twee opties: de verkoop van een minderheidsbelang of het ophalen van een nieuwe financiering. Het is het laatste geworden.”

Vion heeft een werkkapitaalfinanciering van € 200 miljoen, waar het eerder met € 125 miljoen toe moest. Is dat voldoende? In 2014 concludeerde toenmalig CEO Michiel Herkemij nog dat een deel van het bedrijf moest worden verkocht om enkele honderden miljoenen voor investeringen op te halen.

“Welnu, eind 2017 is € 240 miljoen geïnvesteerd! De werkkapitaalfinanciering is overgesloten tegen sterk verbeterde condities. De rente is momenteel erg laag. Voor een strategische overname is geen geld. Maar het bedrag is ruim voldoende om het investeringsprogramma af te ronden, een hogere varkensprijs op te kunnen vangen en margedruk te overleven. Daar is uitgebreid aan gerekend. Het is trouwens zo dat van de oude werkkapitaalfinanciering ‘maar’ € 40 miljoen of € 50 miljoen is gebruikt.”

Medeauteur: Jan Cees Bron

Eén reactie

  • mr X

    Één zwaluw maakt nog geen zomer. Het wordt pas menens als de markt tegenzit.

Of registreer je om te kunnen reageren.