Home

Achtergrond

Internationaal Monetair Fonds: houd de rente laag

De Europese Centrale Bank (ECB) moet de rente laag houden en voorlopig probleemschulden opkopen.

Dat adviseert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze week in zijn World Economic Outlook. Het herstel van de economieën in de Eurozone is volgens het IMF nog te broos om het grootschalige stimuleringsprogramma af te zwakken. Daarbij wijst de organisatie naar de inflatie, die volgens haar pas in 2022 dichtbij het doel van de ECB zal zijn.

Het IMF suggereert zelfs dat de ECB de stimulering nog wel wat op kan voeren. Daarmee schaart het IMF zich in het Zuid-Europese kamp. In landen als Duitsland, Nederland en Oostenrijk wordt juist gepleit voor het langzaam weer verhogen van de extreem lage beleidsrente en het terugschroeven van de aankoop van obligaties van overheden en bedrijven.

Lage rente, minder economische hervormingen

Banken kunnen momenteel tegen 0% rente lenen bij de ECB, maar betalen wel als ze geld stallen bij de ECB, om te voorkomen dat geld niet wordt uitgeleend aan bedrijven en consumenten maar wordt opgepot. In Noord-Europa wordt gevreesd dat het goedkoop houden van geld zal voorkomen dat in Zuid-Europa stevig wordt doorgepakt met economische hervormingen en dat zeepbellen in de economie ontstaan – een oorzaak voor de vorige financiële crisis.

De afgelopen week bleef het Euribor-rentetarief, vaak referentie bij leningen, vrijwel stabiel op -0,331%. De euro won wat waarde ten opzichte van de dollar, maar verloor terrein ten opzichte van het Britse pond. Het pond won wat aan waarde nadat de Britse premier Theresa May versnelde verkiezingen aankondigde. De verkiezingen kunnen de positie van haar Conservatieve Partij versterken.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.