Home

Achtergrond 6 reacties

Het kan linksom, het kan rechtsom

Over de eerste landbouwgerelateerde moties na de verkiezingen is gestemd. Ook in de nieuwe Tweede Kamer blijkt: zowel linksom als rechtsom zijn meerderheden mogelijk.

Met een nieuwe verdeling in de Tweede Kamer is het altijd even afwachten hoe de stemmingen verlopen. Op het landbouwdossier vervulde ChristenUnie in de vorige periode vaak de sleutelrol die partijen linksom of rechtsom aan een meerderheid kon helpen. Uit de eerste stemmingen over landbouwgerelateerde onderwerpen blijkt dat zowel linksom als rechtsom een meerderheid mogelijk is. De nieuwe partijen Denk en Forum voor Democratie (FvD) spelen hierbij met respectievelijk drie en twee zetels een rol.

Verschillende moties

Dinsdag kwam in de Tweede Kamer een aantal landbouwmoties in stemming. Een duidelijke lijn of partijen links of rechts stemmen valt uit deze stemmingen nog niet op te maken.

Een motie van Partij voor de Dieren, waarin aan de regering wordt gevraagd om zich in te zetten voor cameratoezicht in alle slachthuizen, kreeg een ruime meerderheid door steun van PVV, D66, SP, GroenLinks, PvdA, PvdD, CU, 50Plus, Denk en Forum voor Democratie (FvD). VVD, CDA en SGP waren als enigen tegen. Een verdergaande motie, waarin wordt gevraagd om cameratoezicht in andere schakels van de vleesketen, haalde het niet. Hierbij kreeg PvdD alleen steun van SP, PvdA, 50Plus en Denk, samen goed voor 35 zetels.

Een stemming in de oude Tweede Kamer. In de nieuwe samenstelling bleek deze week op landbouwgebied bij stemmingen van alles mogelijk. Foto: ANP
Een stemming in de oude Tweede Kamer. In de nieuwe samenstelling bleek deze week op landbouwgebied bij stemmingen van alles mogelijk. Foto: ANP

Bij een motie van de PvdD die pleit voor een substantiële krimp van de veestapel blijft de teller steken op 45 zetels. GroenLinks, SP, PvdA, PvdD en Denk steunden de motie, de andere partijen waren tegen. De motie van GroenLinks die vraagt om het wetsvoorstel veedichte gebieden in procedure te brengen, kreeg weer wel een meerderheid. Met steun van PVV, D66, SP, GL, PvdA, PvdD, 50Plus en Denk zijn 88 stemmen voor. In het nee-kamp halen VVD, CDA, CU, SGP en FvdD 62 zetels.

Dierenwelzijn en gewasbeschermingsmiddelen

Op het gebied van dierenwelzijn lijkt zich een harde kern af te spiegelen van PvdD, SP, PvdA en GroenLinks, samen 40 zetels, die tezamen pleiten voor stevige maatregelen. Ze kregen vaak steun van Denk en 50Plus, en – afhankelijk van de maatregel – stonden ook PVV en D66 aan hun zijde, waarmee een meerderheid ontstaat.

Een meerderheid over rechts is ook mogelijk, bleek toen een motie van SGP in stemming kwam die tegen het verbod op gewasbeschermingsmiddelen in ecologische aandachtsgebieden is. Met steun van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en FvD werd er met er met 82 stemmen een meerderheid gehaald.

Ook zonder ChristenUnie een meerderheid mogelijk

Met de komst van FvD, die op landbouwgebied vaak de lijn van VVD, CDA en SGP volgt, lijkt de rol van ChristenUnie iets minder van belang te worden. Met FvD is ook zonder CU een meerderheid te halen. De afweging die de PVV maakt, is essentieel om een meerderheid te krijgen. Op het landbouwdossier betekent dit dat er zich geen duidelijke ‘kampen’ aftekenen. PVV staat vaak aan de rechterzijde bij de traditionele landbouwpartijen, maar als het over dierenwelzijn gaat, krijgt dat doorgaans voorrang. Kortom: het kan alle kanten op.

Laatste reacties

 • info519

  Onvoorstelbaar dat cda en vvd met GL aan tafel zitten.....

 • John*

  Als straks verwacht wordt dat de gl meestemt met cda vvd en d66 kan het wel eens heel erg rustig worden op landbouwgebied.

 • oorspronkelijk

  misschien is het wel een vooruitgang dat partijen elkaars argumenten bespreekbaar maken.
  one issue argumenten verbleken.

 • alco1

  Info.
  De GL heeft in haar program staan dat ze regeren willen.
  Ze kunnen nu dus niet anders doen dan alsof, want denk maar niet dat ze er te komen zitten. Het zou ze net vergaan als de Pvd A.
  Ze zullen afhaken met de conclusie dat ze teveel concessies moeten doen.

 • j.verstraten1

  Het is de vraag of landbouw een breekpunt is voor groen links. Wij boeren denken wel vaak dat alles om landbouw draait, maar de realiteit is anders.

 • alco1

  Het is juist andersom Verstraten.
  Veel partijen denken dat alleen de landbouw verantwoordelijk is voor de opwarming der aarde.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.