Home

Achtergrond

‘ECB draait geldkraan eerder dicht’

De economie van de eurolanden groeit sterk en het groeitempo lijkt eerder te versnellen dan verzwakken.

Het inflatiedoel van de Europese Centrale Bank (ECB) van circa 2% komt daarom dichtbij. Reden voor senior-analist Nico Klene van ABN Amro om de verwachtingen over rente en euro bij te stellen. De ECB stopt volgens Klene waarschijnlijk eerder met het laag houden van de rente en het opkopen van obligaties.

Waarde euro kan op termijn sneller toenemen

Het stapsgewijs dichtdraaien van de geldkraan betekent dat de waarde van de euro eerder weer kan toenemen. Het terugschroeven van de aankoop van obligaties betekent ook dat de ECB als grote koper op de obligatiemarkt wegvalt. Rentes zullen dus gaan toenemen.

De waarde van de euro is de afgelopen week nog ten opzichte van de dollar gezakt. Was een euro twee weken geleden nog $ 1,08 waard, nu is dat $ 1,06. De munt is vrij stabiel ten opzichte van het Britse pond.

Euribor tot diep in 2018 negatief

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is gestegen van -0,373% naar -0,372%. Banken denken dat het tarief, vaak referentie bij leningen, nog tot diep in 2018 negatief zullen blijven. De lange rentes zijn in maart wel gestegen en zullen naar verwachting langzaam blijven stijgen.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.