Home

Achtergrond 2 reacties

Cijfers in beeld: mestafzetkosten

De mestafzetkosten rijzen de pan uit voor varkenshouders en nu ook rundveehouders. Alleen de pluimveesector heeft afgelopen jaren deze kostenpost geleidelijk zien dalen.

Dat blijkt uit deze cijfers uit de evaluatie van het mestbeleid door het Planbureau voor de Leefomgeving. Varkenshouders zijn gemiddeld jaarlijks ruim € 40.000 kwijt voor de mestafvoer. De groei hierin komt vooral door schaalvergroting, niet door veel hogere totale kosten voor deze sector.

Dat is anders met melkveehouders. Die zijn bezig aan een soort inhaalslag. Tien jaar geleden was het nog tientjeswerk, in 2015 ging het al om € 3.400 gemiddeld per bedrijf en inmiddels zal dat verder gestegen zijn. De pluimveehouderij houdt de totale kosten stabiel dankzij de grootschalige mestverwerking.

Cijfers in beeld: mestafzetkosten

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Duhhhh PBL. Hoe zou dat toch komen met al die veel te lage bemestingsnormen. Ga eens eerlijk te werk en zorg dat de gewassen in NL weer met kwaliteitsmest bemest kunnen worden zonder dat dit de waterkwaliteit hoeft te schaden.

  • PBL OLET

Of registreer je om te kunnen reageren.