Home

Achtergrond

Wisselkoers en rente zijn beide stabiel

De Britse premier Theresa May heeft deze week de scheidingspapieren aan de EU overhandigd. Het had betrekkelijk weinig effect op de wisselkoers.

Waar de euro wat terrein verliest tegenover de Amerikaanse dollar, bleef de koers ten opzichte van het pond gelijk. Een val kan nog volgen naarmate duidelijk wordt hoe de EU reageert.

De Brexit-onderhandelingen zullen twee jaar in beslag nemen. In deze periode zal de wisselkoers van het pond vermoedelijk beweeglijk blijven. Uiteindelijk zal het pond zo’n 5% aan waarde verliezen, voorspelde Rabobank deze week in een rapport. Opgeteld bij de circa 10% die het pond verloor toen de uitslag van het Brexit-referendum bekend was, worden producten uit de eurozone een stukje duurder voor Britse importeurs.

Ondertussen wordt binnen de Europese Centrale Bank de discussie gevoerd over wanneer het beste de rente weer omhoog kan. Pas wanneer het ondersteuningsprogramma voor de economie afgebouwd is, of alvast eerder. Oostenrijk en ook Nederland zijn voor een snellere renteverhoging, maar Zuid-Europese landen willen dat het moment zo ver mogelijk wordt uitgesteld. Dat het debat begonnen is, duwt echter al de langere rentes omhoog.

De korte rente is stabiel. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden ligt net als vorige week op -0,33%. Wat ING betreft is daarmee de bodem wel bereikt. ABN Amro denkt dat de rente nog wel dieper kan zakken: naar -0,35%.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.