Home

Achtergrond

Vogelgriep raakt aandelen Tyson en JBS

Aandelen van vrijwel alle grote agribusinessbedrijven gingen deze week omlaag.

Soms vanwege algemeen negatief sentiment over de economie, maar soms ook vanwege specifieke oorzaken. Bij Tyson Foods speelt de uitbraak van hoog pathogene vogelgriep in Tennessee een rol. Het voor kippen dodelijke virus is niet bij Tyson Foods zelf aangetroffen, maar bij een leverancier.

Eerder werd het vleesconcern zwaar geraakt door een uitbraak van vogelgriep. Tennessee is grenst aan diverse belangrijke kippenvlees producerende staten, zoals Alabama, Arkansas, Georgia en North Carolina. Arkansas is de thuisstaat van Tyson Foods, dat beesten binnen circa 10 kilometer van de getroffen boerderij laat testen. Maar beleggers vrezen dat landen de grens dichtgooien voor kippenvlees uit de VS. Zuid-Korea scherpte de importeisen al aan.

Het aandeel kwam eind 2016 onder vuur te liggen. Het bedrijf publiceerde toen magere verwachtingen voor 2017 en kondigde het vertrek van CEO Donnie Smith aan. Analisten hebben toen hun koersdoelen al verlaagd voor het bedrijf. De koers beweegt nu rond $ 62, waar de volgers van het aandeel gemiddeld rekenen op een koers van $ 70 in de komende zes tot twaalf maanden, met een flinke verhoging van het dividend van 60 tot 90 dollarcent per aandeel.

JBS geteisterd door vogelgriep en corruptieschandaal

Ook JBS wordt door de vogelgriep geraakt. Omdat ook Europa geteisterd wordt door vogelgriep, kan juist Brazilië profiteren. Maar het Braziliaanse vleesconcern is ook eigenaar van het Amerikaanse Pilgrim’s Pride, de grootste concurrent van Tyson Foods in de VS. Het aandeel JBS wordt bovendien ‘geremd’ door aanhoudende berichten over een corruptieschandaal. JBS is nog steeds voor het grootste deel in handen van een familie, die verdachte is in het schandaal.

Aandeel ADM onder druk

Het aandeel ADM kwam onder druk te staan nadat persbureau Reuters schreef dat ADM in de race is om een deel van het Saoedische staatsgraanbedrijf Sago te kopen. Een dergelijke deal kan het bedrijf sterker maken, maar zorgt er op de korte termijn voor dat resultaten en dus het dividend onder druk komt te staan.

Aandeel Syngenta stijgt

Syngenta behoorde tot de zeldzame bedrijven die ten opzichte van vorige week de waarde van hun aandeel zagen stijgen. De Zwitserse producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaden profiteert van berichten dat Europese toestemming voor de overname door ChemChina dichtbij is.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.