Home

Achtergrond 3 reacties

‘Verantwoordelijkheid voor elkaar, daarom stem ik CDA’

Op welke partij stemmen boeren? Bennie Stevelink uit Deurningen in Twente komt uit bij het CDA. Niet alleen de landbouw is van belang, ook andere zaken moeten worden meegewogen bij de keuze, vindt hij.

Melkveehouder Bennie Stevelink in het Twentse Deurningen laat landbouwonderwerpen niet de doorslag geven bij zijn stemkeuze. Hij vindt dat hij niet alleen boer is, maar ook burger in dit land. Hij stemt CDA.

Vluchtelingenbeleid

“Ik zag Sybrand Buma bij het televisie programma Buitenhof uitleggen dat de bevolking van Afrika de komende 50 jaar van 1,2 miljard groeit naar 2,5 miljard. Bij ongewijzigd beleid zal een groot deel van deze mensen geen toekomst vinden in Afrika en uitwijken naar Europa. De verwachting is dat de komende 50 jaar 0,5 miljard mensen naar Europa komen. Buma legde uit dat dit onhoudbare probleem is te voorkomen door aanpassing van het vluchtelingenverdrag uit 1953. Het CDA is de enige die hier concrete plannen voor heeft.”

Melkveehouder Bennie Stevelink - Foto: Michel Velderman
Melkveehouder Bennie Stevelink - Foto: Michel Velderman

Verantwoordelijk voor jezelf én voor anderen

“Een andere reden voor mijn stemkeuze is de maatschappijvisie. Linkse partijen hebben de neiging de overheid in een moederrol te plaatsen waarbij de burgers in een kinderrol worden geplaatst en afhankelijk van de overheid worden gemaakt. Bij de VVD is het daarentegen ieder voor zich zonder verantwoordelijkheid voor anderen. Ik geloof in een maatschappij waarin burgers verantwoordelijk zijn voor zichzelf én voor anderen. Dan kom ik uit bij de Christelijke partijen zoals ChristenUnie, CDA of SGP. De SGP valt bij mij dan weer af omdat die te fundamentalistisch zijn.”

Lees waarom andere boeren stemmen op PVV of PvdD of een voorkeursstem voor CDA‘er Jaco Geurts uitbrengen

“Onlangs heb ik een verkiezingsavond over de landbouw bijgewoond. Daar maakte vooral Carla Dik-Faber van de CU een positieve indruk op mij. Over Helma Lodders van de VVD ben ik alleen nog maar negatiever geworden. Net zoals socialisten vasthouden aan hun socialistische principes – ook al zien ze dat het land eraan kapot gaat – zo houdt Lodders vast aan haar liberale principes, ook al is overduidelijk dat de melkveehouderijsector er aan kapot gaat.”

Kiezen voor groter CDA

“Ondanks het feit dat ik op landbouwgebied een voorkeur heb voor CU, kies ik uiteindelijk toch voor het CDA omdat die groter is en meer invloed kan uitoefenen.”

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Bennie ik hoop voor je dat de niet boeren CDA en CU leden / kiezers ook denken dat ze voor de ander moeten opkomen en de ander moeten steunen. Maar vooral dat die ander een Boer mag zijn zonder Grachten Gordel betutteling. Hier heb ik mijn twijfels, want het boeren electoraat is vele malen kleiner dan de rest van het kiezersvolk. Een groep mensen die ook denken dat de hele wereld is als de stad en moet denken als de stadselite. Na de verkiezingen blijven alleen de oppositie partijen op hun standpunten staan en de rest, die de verantwoordelijkheid neemt, moeten hoe zuur ook voor hun achterban, water bij de wijn doen.

 • oorspronkelijk

  bennie
  de kies wijzer geeft bij mij CDA een prominente rol
  de grond beginselen zijn schepper/schepping
  hippies hadden Jesus Christ (superstar)als voorbeeld
  wat zijn we afgegleden
  intermenselijke betrekkingen en relatie tot de aarde moet leidraad worden
  over de invulling zullen compromissen gesloten moeten worden
  als we maar stappen zetten
  carla is meer dan een redelijk alternatief iets linkser

 • alco1

  Hallo Bennie.
  Je zegt ook buiten de landbouw te denken.
  Wat vindt je van de euthanasie gedachte van de Chr. partijen.
  En legalisering van de wietteelt b.v.
  Er mag nu wel legaal verkocht worden, maar illegale inkoop.
  Hierdoor blijft de maffia groeien en om het te bekostigen blijft er veel diefstal en prostitutie.
  Als ik dus de stemwijzer invul komt D66 vaak bij mij naar voren.
  Echter vindt ik dus het economisch bestel van deze partij en het landbouw belang dermate bedroevend dat ik dus wel bij een Chr. partij terecht kom.
  De VVD is wat mij veel teveel ikke ikke.
  Eén ding blijft boven alles staan.
  Er moet verdient worden om sociaal te kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.