Home

Achtergrond

Trump geeft Hollandse export naar Mexico duwtje in rug

De kansen lijken te keren voor Nederlandse export naar Mexico. Het Latijns-Amerikaanse land zoekt naarstig naar alternatieven voor de Verenigde Staten, na alle gemorrel door president Trump aan het vrijhandelsakkoord Nafta.

De ergernis over president Donald Trump in buurland Mexico levert kansen op voor de Nederlandse agrosector. Mexicaanse importeurs kijken met groeiende interesse naar varkens- en pluimveevlees uit Nederland, en ook voor andere Hollandse waar lijkt de Mexicaanse markt te openen. Dat constateert Landbouwraad Jean Rummenie op de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad. “Ik krijg ineens veel meer telefoontjes van Mexicaanse importeurs die belangstelling tonen voor de invoer van voedsel uit Nederland. Vooral importeurs van varkens- en pluimveevlees zoeken naar alternatieven voor hun huidige aanvoer uit de Verenigde Staten”, zegt Rummenie.

Groen licht krijgen van Senasica

Ook voor importproducten, zoals peren, pluimveemest en embryo’s voor tilapia’s, bestaat toenemende interesse. Dat zal niet allemaal binnen een dag zijn geregeld. Voor de markttoegang moet de Mexicaanse fytosanitaire dienst Senasica groen licht geven. Rummenie: “Maar ik heb de indruk dat ook dergelijke dossiers nu sneller worden opgepakt dan ooit tevoren.”

De reden voor de gewijzigde Mexicaanse houding is helder: president Trump. Zijn openlijke gemorrel aan het ruim twintig jaar oude vrijhandelsverdrag Nafta brengt nogal wat teweeg in buurland Mexico. Trump noemt Nafta ‘oneerlijk’ en ‘catastrofaal’. Vervolgens dreigde hij met extra importheffingen voor de handel met de Mexicanen. Maar liefst 80% van alle Mexicaanse handel gebeurt met de VS.

Voor Nederlands varkensvlees lijkt de marktopening het meest nabij. Binnenkort reist een veterinaire Mexicaanse delegatie naar Nederland om geïnteresseerde Nederlandse exporteurs ter plekke te inspecteren. Als dat voorspoedig verloopt, krijgen deze bedrijven groen licht. Eerder waren er al Mexicaanse inspecties in Europa om goedkeuring voor de gehele Europese Unie te krijgen. Dat liep stuk door te grote onderlinge verschillen tussen lidstaten.

Vogelgriepbestrijding

Voor er Nederlands pluimveevlees naar Mexico kan, wil het land eerst meer informatie over vogelpestbestrijding. Tegelijkertijd heeft Nederland samenwerking aangeboden in het bestrijden van de aviaire influenza in Mexico. Rummenie: “Een stap in de goede richting is dat Mexico regionalisering in geval van uitbraken accepteert.” Het land produceert jaarlijks 3 miljoen ton pluimveevlees, maar toch is import nodig om aan de eigen vraag te voldoen.

Voedselimporteur en -exporteur Daniel Reitsma uit Guadalajara bevestigt de koortsachtige speurtocht bij Mexicaanse collega’s. “Ze waren volledig onvoorbereid op de verkiezing van Trump. Nu deze meneer in het Witte Huis zit, praat iedereen ineens over diversificatie.” Reitsma wijst er verder op dat Mexico opeens haast maakt met gesprekken over een uitgebreider handelsakkoord met de Europese Unie. Er is extra overleg ingelast.

Exportvoordeel voor Mexico

Wat betreft varkens- en pluimveevlees ziet Reitsma één obstakel. Normaal gesproken zal Mexico alleen markten openen als er ook voor hen exportvoordeel bestaat. “De vraag is of dat zo snel zal lukken”, twijfelt Reitsma. Op het gebied van fruit liggen er volgens de landbouwraad wel kansen. Mexicanen willen graag meer klein fruit, mango’s en grapefruits exporteren. Avocadotelers tenslotte – Mexico is de grootste exporteur wereldwijd – bekijken hoe ze meer via Rotterdam kunnen afzetten.

Ook de perenexport naar Mexico is op een haar na gevild. Een werkplan met exportvoorwaarden is bijna klaar. “Op 28 april worden de laatste handtekeningen gezet”, zegt Rummenie. Twee jaar geleden maakte staatssecretaris Dijksma (toen Economische Zaken) al bekend dat Mexico interesse toont in Nederlandse peren. Het gaat om een potentiële export van € 1 miljoen per jaar. Ideeën voor een perenpromotieactie liggen al klaar.

Mexico kijkt nadrukkelijker naar het zuiden

Dat het Mexico ernst is met het zoeken naar andere aanvoerlijnen van voedsel, bleek onlangs uit het bezoek van landbouwminister José Calzada aan Brazilië en Argentinië. Mexico is een groot afnemer van Amerikaanse soja en mais (als veevoer en bijvoorbeeld voor popcorn in bioscopen). Maar als het aan het Mexico ligt, kijkt men voortaan nadrukkelijker naar het zuiden.

“Argentinië was de eerste die de hand opstak toen de bedreigingen vanuit de Verenigde Staten begonnen”, zei Calzada vlak voor hij half februari afreisde naar Buenos Aires. “Ik bekijk graag de mogelijkheden om bij hen soja te kopen. Het is goedkoper en van dezelfde kwaliteit als uit de VS. Bovendien moeten we laten horen dat we net zo goed elders inkopen kunnen doen.” Zo’n radicaal besluit zou de Amerikaanse ‘corn belt’ pijn doen; Mexico is nu de grootste exportbestemming voor Amerikaanse mais.

Bescheiden onderlinge handel
Nederland en Mexico hebben een bescheiden onderlinge handel. In 2015, het laatste jaar waarvan het CBS cijfers heeft, had de totale import van goederen vanuit Mexico een waarde van € 1,5 miljard. De goederenexport naar het Midden-Amerikaanse land had een waarde van € 2 miljard. De handelsbalans voor voeding is negatief, de import is € 165 miljoen, de export € 118 miljoen. Veel groter is de handel in machines en chemische producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.