Home

Achtergrond

Stoppen met koeien, verder met schapen

Broer en zus stapten na 15 jaar melkkoeien houden over op schapen. Gezien de huidige stand van zaken in de melkveehouderij hebben ze geen spijt van hun keus. Daarbij liepen de mestkosten de spuigaten uit.

Richard Spexgoor (47) en Sandra Luesink-Spexgoor (44) in het Gelderse Zieuwent verbouwden hun bestaande ligboxenstal voor melkvee om naar een stal voor 300 ooien. Komende 2 jaar moet de schapenstapel groeien van 100 naar 300 bonte schapen.

Buiten de maatschap werkt Richard fulltime als medewerker klantenservice bij CRV.

Opvallend is de keuze voor een drietal automatische krachtvoerboxen voor de schapen, waarbij individueel gevoerd kan worden.

Een automatische krachtvoerbox voor schapen. Is dat geen een dure grap?

“Het gaat om een primeur. Groot voordeel is dat we hierdoor geen dubbele voergang nodig hebben. Daarnaast kunnen we door de automatische schaapherkenning via het oormerk zeer efficiënt voeren, waardoor we besparen op krachtvoerkosten. Deze lammerperiode, die loopt van begin januari tot half april, kunnen we met € 700 aan krachtvoer toe. Voor de prijs van de krachtvoerbox kunnen geïnteresseerden terecht bij onze leverancier MCO. Al met al hebben we de stal relatief goedkoop geschikt weten te maken voor schapen. Het gaat om een investering van zo’n € 55.000.”

Waarom zijn jullie gestopt met het houden van melkvee?

“We hadden te weinig grond onder onze boerderij, waardoor de mestkosten te veel opliepen. We hielden tot april vorig jaar 80 melkkoeien op 28 hectare grond. Er lag een uitgewerkt plan om te groeien naar 120 melkkoeien, maar vooral gezien de torenhoge kosten voor mestafzet – € 22 per kuub – hebben we er mede op advies van de boekhouder op het laatste moment van afgezien. Als we zouden groeien naar 120 melkkoeien, moesten we op jaarbasis 1.200 kuub gaan afzetten.”

Waarom nu bonte schapen?

“We hielden hobbymatig altijd al een tiental bonte schapen en denken met 300 ooien een volwaardig inkomen uit het bedrijf te kunnen halen. Het is voor ons dus geen hobby meer, we willen het professioneel aanpakken.

Opvallend bij bonte schapen is het aflammergemak. Ook geven de moederdieren veel melk en zijn de dieren erg rustig. Voorlopig houden we alle ooilammeren aan. De ooien en lammeren gaan straks naar buiten en de ramlammeren mesten we binnen met kuilgras, mais en bierbostel. Voordeel is dat we daardoor de ramlammeren niet hoeven te ontwormen. Doel is om de lammeren binnen vier maanden slachtrijp te krijgen. Op die manier vallen ze dan buiten de mestboekhouding.”

‘Opvallend bij bonte schapen is het aflammergemak. Ook geven de moederdieren veel melk en zijn de dieren erg rustig.’

Vorig jaar was er nog geen stoppersregeling voor melkveehouders. Zijn jullie niet te vroeg gestopt?

“Nee, we hebben de koeien goed kunnen verkopen en daarnaast hadden we op 2 juli 2015 nog koeien staan, waardoor we straks ook nog de fosfaatrechten kunnen verkopen. Daarbij lijkt een stoppersregeling vaak mooier dan die is.”

Op zaterdag 25 maart van 10.00 tot 16.00 uur is er een open dag. Het adres is: Reindersweg 7a in Zieuwent.

Of registreer je om te kunnen reageren.