Home

Achtergrond 2 reacties

Russische importban raakt vooral Rusland zelf

De Russische boycot van vrijwel alle landbouwproducten uit de EU doet vooral de Russen zelf pijn. Hoewel de landbouw in het land wel profiteert, komen hoge voedselprijzen voor Russische burgers bovenop een algehele crisis.

Dat blijkt uit een rapport van Agra Europe, waarin de effecten van de importstop voor beide partijen in beeld worden gebracht. In augustus 2014 stelde Rusland een importstop in tegen een breed scala aan landbouwproducten uit de EU, VS en Japan.

Schade voor landbouw EU valt mee

Het importverbod treft verse groente en fruit, zuivelproducten en vlees. Rusland is zelf een grote exporteur van granen en oliezaden, en importeert op dit gebied vrijwel niets uit de EU. De bloemen- en plantenhandel wordt niet geraakt door de boycot, maar wel door de val van de Russische munt.

Destijds was de angst in de landbouw van de EU groot, maar de schade valt volgens de rapporteurs mee. In de meeste gevallen hebben exporteurs uit de EU met succes andere markten gevonden. Dat geldt voor exporteurs van groente, fruit en zuivel, maar – meer recent – ook varkensvlees. Vooral China en de VS zijn flink meer waar uit de EU gaan kopen.

Tientallen procenten duurdere voeding

Zo’n 32% van de consumptie van de boycotproducten kwam in Rusland vanuit de EU. De boycot heeft geleid tot soms tientallen procenten duurdere voeding in Rusland zelf. Dat geldt zeker voor appels, varkens- en kippenvlees. Hogere voedselprijzen komen bovenop dalende inkomens. Volgens cijfers van de Wereldbank leeft 15% onder de armoedegrens, tegen 10% vóór de boycot. De overheid kan haar burgers niet helpen, vanwege gedaalde olie-inkomsten.

Rusland heeft ingezet op meer importen vanuit Turkije, Zuid-Amerika en Azië. Met name Brazilië zag zijn aandeel in de varkensimport oplopen van 10% naar ruim 25%.

Argentinië, Uruguay en vooral Wit-Rusland vulden de zuivelleemte op. Toch merkt Agra Europe op dat derde landen minder profiteren van de boycot dan wellicht verwacht. Rusland blijft qua sanitaire- en fytosanitaire eisen wispelturig en kan door de crisis eenvoudigweg niet meer zoveel importeren.

Laatste reacties

  • JKr

    Wordt door deze schrijver het verlies, door het zakken van de varkensprijs ivm de boycot, vergoed. Laat hem alle schade die bij de varkenshouders is ontstaan maar vergoeden kijken wat er van zijn spaarrekening overblijft. En over 5 jaar komen we de Russen op onze exportmarkt tegen omdat ze nu flink uitbreiden. Geen schade, lachertje.

  • Guus Queisen

    Nederlandse en Belgisch peren worden hier door handelaren goedkoop opgekocht en vervolgens naar Polen getransporteerd. Daar worden ze in neutrale verpakking omgekat. Vervolgens gaan deze naar Wit-Rusland. En dit land exporteert ze naar Rusland. Alwaar ze tegen zeer hoge prijzen in het schap liggen. De handel profiteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.