Home

Achtergrond 13 reacties

‘PvdD betrekt het klimaat erbij’

Op welke partij stemmen boeren? Akkerbouwer en vleesveehouder Jos Steenhuis is er nog niet helemaal uit, maar hij neigt te stemmen op de Partij voor de Dieren.

Het globale landbouwsysteem loopt op zijn eind, constateert Jos Steenhuis uit het Drentse Barger-Compascuum. Er komen steeds meer scheuren in het systeem.

Circulaire landbouw

“En toch willen heel veel partijen in die richting verder gaan, waardoor steeds meer boeren afvallen. Ik denk dat we toe moeten naar een meer circulaire en een duurzame landbouw. En Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren verwoordt heel goed hoe de landbouw de verkeerde kant op is gedreven. Wat ik nog meer goed vind, is dat zij het klimaat er goed bij betrekt.”

Jos Steenhuis - Foto: Reina de Vries
Jos Steenhuis - Foto: Reina de Vries

Zekerheden weggehaald

“De prijzen die we krijgen zijn beneden niveau. De zekerheden die we hadden, worden weggehaald. Eerst het melkquotum en nu ook het suikerquotum. We moeten afspraken maken over de productie, anders loopt het uit de hand.”

Lees ook waarom andere boeren op de PVV of het CDA stemmen, of een voorkeursstem uitbrengen voor CDA‘er Jaco Geurts

Richting van EU

“Ik heb er wel moeite mee dat ze niet langer in de Europese Unie wil blijven. Heel veel landbouwers zijn toch afhankelijk van de landbouw. Ik zou er eerder voor kiezen om de Europese Unie in de richting van duurzaamheid en circulaire economie te sturen. En de inkrimping van de veestapel met 70%, daar moeten we ook nog eens over praten.”

Laatste reacties

 • Tinus1

  Met alle goede bedoelingen, maar mijnheer weet waarschijnlijk niet wat mevr. Thieme is: extremist! En daar kun je met de beste wil van de wereld niet mee praten, helaas. Hoe simpatiek ze soms overkomt.

 • Bennie Stevelink

  Een hoog niveau van sociale voorzieningen kan alleen bestaan als het welvaartsniveau voldoende hoog is.
  Schaalgrootte van de landbouw en welvaartsniveau van de samenleving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meest welvarende landen hebben allemaal een grootschalige landbouw, de armste landen hebben een kleinschalige landbouw.

  Marianne Thieme wil kleinschalige landbouw maar stemt bij sociaal-economische kwesties gelijk aan de SP die een zo hoog mogelijk niveau van sociale voorzieningen wil. Hoe denkt Thieme een kleinschalige landbouw te combineren met sociale voorzieningen zoals de SP dat wil?

 • gvleemingh1

  Goedkoop voedsel is een voorwaarde voor een hoog welvaartsniveau?

 • eg wel

  Als je geen verstand van dieren en de politiek hebt, ga je stemmen op de PvdD(de partij voor de dommen). Aangezien de realiteit ver zoek is, heeft een discussie weinig zin.

 • DJ-D

  Thieme is vooral bezig de zaak van haar man te promoten met sluikreclame. Hoezo naief?
  Die zekerheden zijn van wereld en europees niveau daar heeft thieme ook geen invloed op.
  Landbouw in nederland is al heel duurzaam kan nog duurzamer door evenwichtsbemesting maar helaas de kunstmest/gas industrie is nog te machtig. Het klimaat wordt vooral misbruikt door meer macht uit te willen oefenen/milieu/pas ruimte te creeeren. De aarde warmt zowiezo op. Ook al zijn alle dieren landbouwdieren hier weg.

 • buitenok

  mensen zijn 14 % van het inkomen nodig om voedsel te kopen. In 1960 was dit nog 60%. geloof dat ze echt niet zoveel willen betalen.

 • Bennie Stevelink

  Thieme rijdt in een grote SUV.
  De laatste tijd hoor ik geruchten dat verschillende topmensen uit de PvdD en WakkerDier vila's hebben op Bonaire en in Brazilië waar ze regelmatig met het vliegtuig heen gaan.
  Hoeveel zorg voor het klimaat spreekt hieruit?

 • Attie

  Maar niet opeten dan "dat beestje''

 • alco1

  Ik denk dat @eg wel het in 8.06 goed omschrijft.
  De politieke strijd om de kiezer is er één van de meeste beloftes.
  Het lijkt wel op de keuze van een kind van de gescheiden ouders.

 • John*

  ik zie het ook wel zitten dat de burger 2 keer zoveel gaat betalen voor het voedsel en ik daardoor mijn inkomen ga halen met 1/3 van de hoeveelheid werk en geen risico meer loop.. maar is het realistisch totaal niet... Het is misshien geen belastinggeld wat de pvdd uitgeeft maar het raakt de burger wel in de portemonnee!

 • missis

  Thieme roept maar wat, goochelt met cijfers en heeft voor haar plannen geen financiele onderbouwingen. Het kan toch niet zo zijn dat we zo iemand in de politiek serieus gaan nemen?!?!

 • JKr

  Dieren hebben niets te maken met besturen van een land. Pvdd is een overbodige partij die middels een kiesdrempel heel snel vergeten moet worden. Het is belachelijk voor woorden dat een een Kamerdebat gaat over koeien in de wei, terwijl er een grote groep mensen is die geen huis hebben. Als het voor alle mensen goed geregeld is en IEDER tevreden is, dan kunnen we het het over dieren hebben. En er is nog veel werk te verzetten voor de mens, laten we dit eerst afwerken.

 • piethermus1

  https://www.youtube.com/watch?v=dqzPVWMighw

  Nog 1 dag...Voor de verkiezingen. Maar kiezen voor klimaat is ook van belang na de verkiezingen. Wij boeren hebben de schade zoals verzopen aardappelen door de klimaatverandering. Maar wij boeren hebben ook oplossingen o.a via de gewassen, planten, bomen, die CO2 kunnen binden. De spandoeken laten we nog even staan ook nog na de verkiezingen. www.kiesvoorklimaat.nu . Lokale boeren samen met Urgenda m.m.v. o.a ZLTO. Voor christelijke partijen waar nogal wat boeren op stemmen, betekent dit dat we vanuit ons rentmeesterschap moeten denken. De landbouwbodem moeten we voeden, bouwen en bemesten. Daarbij zal vee nodig zijn om de kringlopen te kunnen sluiten

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.