Home

Achtergrond 14 reacties

Ook paardenhouders ontkomen niet aan welzijnsregels

Paardenhouders dachten lang dat ze buiten schot kon blijven bij alle discussies over dierenwelzijn. Maar dat lijkt ijdele hoop. Na het verbod op circusdieren en de pelsdierhouderij en steeds verdergaande regelgeving in de veehouderij, is ook de paardenhouderij aan de beurt.

Drijvende kracht hierachter is de Partij voor de Dieren (PvdD), die aandringt op een speciaal Paardenbesluit, ofwel dwingende regelgeving vanuit de overheid zoals we die al kennen voor dieren in de veehouderij. Zo’n Paardenbesluit, waarvoor de Dierenbescherming in 2011 al eens een voorzetje maakte, zou gevolgen hebben voor paardenhouders en ruiters.

Paardenmarkten

De dierenpartij had tot voor kort vooral aandacht voor paardenmarkten en paardentransporten. Dit voorjaar lanceerde ze een visie op de paardensport die verder gaat. In het wereldje van de paardenhouders veroorzaakte dit een schok, de ‘paardenmedia’ pakten het groot op.

De PvdD spreekt van vele misstanden en schrijnende toestanden in handel, maneges, en sport, inclusief de topsport. Ze pleit voor een Paardenbesluit waarin wordt vastgesteld dat bij huisvesting van paarden rekening gehouden wordt met natuurlijk gedrag. Plus een minimumleeftijd waarop het dier belast mag worden en een verbod op paardenmarkten en ‘schadelijke trainingsmiddelen’.

‘Er geldt al een verbod op prikkeldraad’.

In Brussel ook discussie

Ondanks de verkiezingswinst van de PvdD is het nog maar de vraag of er zo’n Paardenbesluit komt. Duidelijk is wel dat er heel wat gaande is in deze sector. Zo boog het Europees Parlement zich over strengere welzijnsnormen voor paarden en ezels. De afgelopen jaren zijn er ook concrete maatregelen van kracht geworden. Zo is er een verbod op prikkeldraad, zijn schuilstallen verplicht en sinds dit jaar zijn stands verboden als paardenstalling. Ook is er een verbod voor paarden met gecoupeerde staarten op tentoonstellingen.

Voorlichting

Vanuit de paardensector is de afgelopen jaren voornamelijk aan voorlichting gedaan richting de individuele paardensporter. De professionele paardenhouder bleef buiten schot. Maar voor de professionele paardenhouders – pensionstallen, maneges, hengstenhouderijen, opfokbedrijven en paardenfokkerijen – staat regelgeving nu wel voor de deur.

Keurmerk Paard en Welzijn

Sinds 2014 is er het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW), dat het management en het welzijn van paarden in kaart brengt. Het is de bedoeling dat dit keurmerk verplicht wordt voor alle professionele paardenhouders. Hoewel paardenbedrijven, die zich profileren als ‘paardvriendelijk’, het keurmerk nu al omarmen, zal het niet op elk paardenerf met gejuich ontvangen worden. Want dan komen er inspecteurs en dierenartsen om te controleren. Met name het bezoek van speciale dierenartsen, eerst aangekondigd en later ook onaangekondigd, roept weerstand op onder manege- en pensionstalhouders. Wat kun je als pensionstalhouder doen als iemand een kreupel paard bij je stalt, zeggen zij?

Vooral paardenhouders in het westen van het land worstelen met een tekort aan grond om aan de eisen voor vrije beweging voor paarden te kunnen voldoen. Foto: Henk Riswick
Vooral paardenhouders in het westen van het land worstelen met een tekort aan grond om aan de eisen voor vrije beweging voor paarden te kunnen voldoen. Foto: Henk Riswick

Extra kosten

Daarbij hanteert het keurmerk eisen die veel professionele paardenhouders op kosten gaan jagen. Denk aan bepaalde afmetingen van stallen, eisen op het gebied van toegang tot ruwvoer, een verplichting tot sociaal contact tussen paarden en het recht van paarden op een horizon – ze mogen niet vanuit een stal met drie dichte muren op een blinde muur uitkijken.

Te kort aan grond

Veel professionele paardenhouders in het westen van het land worstelen met een tekort aan grond om aan de eisen voor vrije beweging voor paarden te kunnen voldoen. Ook is vrije beweging lastig op hengstenhouderijen, omdat hengsten juist allemaal apart moeten staan. Gunstig is wel dat het de professionele paardenhouder grotendeels vrij staat hoe hij het management invult. Binnen acht jaar na invoering van het keurmerk moet iedereen voldoen aan de minimumeisen.

‘Trainingsmethodes van Anky van Grunsven en Edward Gal liggen al jaren zwaar onder vuur’.

Olympische Spelen

Welzijn voor paarden in sport en houderij wordt steeds meer een onderwerp. Er is zelfs grote kans dat sommige vormen van paardensport niet lang meer te zien zullen zijn op de Olympische Spelen. Vanuit Duitsland liggen de trainingsmethodes van Anky van Grunsven en Edward Gal al jaren zwaar onder vuur. Ook onder paardenliefhebbers onderling gaat het tussen de ‘sporters’ en de ‘naturals’ (die paarden puur natuur en in kuddeverband willen houden) vaak hard tegen hard.

€ 1,5 en € 2 miljard omzet

Diehard dierenliefhebbers – zoals protesten van types als de ‘vegan streaker’ in de hoofdring van grote springconcoursen – roepen zelfs om een totaalverbod op paardrijden.

Dat zou de doodsteek voor de sector betekenen: zonder paardrijden geen maneges, sportpaarden, pensionstalling of fokkerij. Er zijn volgens de overkoepelende paardensportbond KNHS 450.000 paarden in Nederland, 10.000 paarden(sport)bedrijven en 3.000 ruitersportcentra, die in totaal tussen de € 1,5 en € 2 miljard omzet genereren.

Welzijn

En hoe gaat het dan met het welzijn van paarden? De PvdD komt met een gemiddelde levensduur van 8 jaar voor sportpaarden, terwijl dat volgens hen vroeger 20 tot 30 jaar was. Die 8 jaar gonst al jaren in ‘paardenland’, maar de onderbouwing is onduidelijk.

Het meeste inzicht in de mate van paardenwelzijn gaf het onderzoek voor de welzijnsmonitor, gemaakt door Wageningen UR. Aan dit onderzoek deden 150 paardenbedrijven mee en 3000 paarden werden beoordeeld. Het ging om jonge en oude paarden, maar ook sport-, manege- en recreatiepaarden. Onderzoekers troffen onder andere kreupelheid, rugproblemen (30%) en mondproblemen door het bit aan. Ook waren veel paarden te dik.

Laatste reacties

 • ...............

  Haha, en al die paardenmeisjes maar op de PvdD stemmen. Zoooo zielig.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • agro1

  de paardenhoederij is een intensieve tak. dient ook als zodanig behandeld te worden. voelt men buiten de landbouw ook de knellende wurggreep van de staatsbemoeienis. jawel paardenhoederij is een afgeleide van de landbouw, maar sinds uitfasering van paardentrekkracht eigenlijk geen landbouw meer. evenals kip, zwijn, glastuinderij, geit en andere hokkige bezigheden.

 • info36

  De partij voor een wereld zonder dieren. Dat is de PvdD.

 • WJHDKremer

  Dan gaan Anky en Edward toch ff de grens over. Hebben ze nergens meer last van.

 • Mbmb

  Ach... zo zullen ook heel wat paardenliefhebbers, die op de PvD gestemd hebben, aan de weet komen wat de gevolgen zijn en dit zelf eens aan den lijve ondervinden. Zolang boeren aangepakt worden vinden ze het doorgaans niet erg, nu zelf aan de beurt.. ga lekker door MvTh, maak je verder gehaat..

 • piet 5162

  Goede zaak
  Verbod op paardrijden vooral de paarden die met mensen rondrijden in het buitengebied 98% kan geen paard meer rijden als je ze nadert moet je 100mtr voor ze al stoppen anders vliegt het de landerijen door.En de meeste kennen geen gedragsregels meer rijden dwars door gewassen en jonge aanplant zeg je er wat van krijg je een grote mond.AANPAKKEN DIE GASTEN.

 • frl

  Mevr Heksenberg zal er binnen kort wel mee komen in radar, 1 en 1 = 2

 • joepiedepoepie

  De sector heeft het er zelf naar gemaakt, door de dollartekens in de ogen te krijgen en steeds extremer te handelen...

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Ter info: reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. 1 voorgaande reactie is verwijderd, omdat deze niet aan die regels voldeed. (Zie www.boerderij.nl/spelregels.)

 • EKOZ

  Een aantal boeren reageert hier op de paardenhouders precies op zoals burgers op boeren reageren. Mooie spiegel.

 • jhp

  Als boerin met een paardenhobby vind ik de reacties eigenlijk wel schokkend.
  Net als in de veehouderij gaat de paardensport in Nederland in velen opzichten voorop in de wereld.

  Ik doe er alles aan om mijn jonge warmbloed vertrouwd te maken met groot verkeer voor ik met haar op stap ga En toch kan ze schrikken langs de weg. Het verkeer houd andersom gezien ook niet altijd al te veel rekening met ons als weg gebruiker. Voorbeelden te over.
  En natuurlijk zijn er mensen die de dieren niet goed in de hand hebben.
  Heb zelfs paardenkennissen die lid zijn geworden van de PvdD helaas.

  Maar met begrip en communicatie komen we heel wat verder als hen net zo hard afkammen als dat wij zelf al gedaan worden....

 • Nielsjxu

  Ik ben van huis uit grootschalig paardenhouder en heb het beste met de sector voor. Het probleem zit niet bij de grote jongens, maar bij de kleintjes. Ik heb al regelmatig paarden en pony's terug moeten halen, omdat de eigenaar de boel niet voor elkaar had. Ze lopen op een klein stukje gras(lees blubber) en een paar betonplaten, beestjes helemaal onder de wormen en de stront. De grote paardenhouders hebben hun stallen voor elkaar en zorgen voor gezonde dieren.

  Ik vind het erg vervelend om de negatieve berichten van rundveehouders te lezen. Ik draag de melkveehouderij een warm hart toe en probeer de sector te promoten onder de burgers. Ik hoor altijd maar klachten dat burgers geen begrip hebben voer de boeren, jullie doen precies hetzelfde bij paardenhouders.

  We zullen zien hoe dit gaat lopen. Als Nederlanders zijn we creatief genoeg om met de regels te werken, doen we al jaren zo. Thieme gaat de strijd niet winnen.

 • glow

  Het is niet de Pvdd die de paardenhouderij "stuk"wil maken het is de paardenhouderij zelf die door geen enkel inzicht in de veranderde houding van de publieke opinie tov dieren te tonen zichzelf in een rap tempo de das aan het omdoen is.
  Veranderingen die nog veel sneller gaan dan die de varkens en kippen enz sector meemaakt en meegemaakt heeft. Badinerende stukjes schrijven over een paard op wat wei en betonplaten, vol wormen en stront terwijl er in een stuk geschreven wordt over wat er gevonden wordt bij onderzoek binnen de huidige paardenhouderij, lijkt me niet de manier om met die veranderingen om te gaan.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.