Home

Achtergrond

Olieprijs blijft dalen door grote productie VS

Ook deze week zit de olieprijs weer in een dalende lijn, hoewel de Opec-landen al tijden – zoals afgesproken – minder olie oppompen.

Het feit dat de Verenigde Staten steeds meer olieplatformen laten verrijzen, zet echter de prijs onder druk. Zo stond de prijs van Amerikaanse olie (WTI) begin van de week op een min van 1,3%. Daarbovenop kwamen cijfers van de Amerikaanse oliebranche, waaruit blijkt dat er in de VS ook steeds meer nieuwe olieplatformen worden bijgebouwd.

En daarmee doen de Amerikanen het effect teniet van de teruggeschroefde productie van de olielanden die bij de Opec aangesloten zijn. Die landen – waaronder de grote producenten Saudi-Arabië, Irak en Iran – zijn de laatste weken de productie aan het terugschroeven om de olieprijs zo hoog te houden.

Volgens Reuters willen de Opec-landen, ondanks een dalende olieprijs, toch vasthouden aan de eerder gemaakte afspraken over een productievermindering van 1,2 miljoen vaten olie per dag. Het akkoord moest het aanbod inperken en de prijs van een vat Brent-olie weer boven de $ 60 sturen. Een prijs die ver weg ligt: dinsdag daalde de prijs voor een vat Brent-olie richting de $ 51. In mei wordt gesproken over een verlenging van het vakkoord voor de rest van 2017.

Prijzen gas en elektra blijven dalen

Ook de gas- en elektriciteitsprijzen blijven dalen. Met ideale weersomstandigheden in de afgelopen week voor de opwek van zowel zonne- als windenergie – een zonnige week gevolgd door een stormachtig weekend – zorgde dit voor een groot aanbod van duurzame energie. De gasprijs daalde door een lagere behoefte aan warmte, terwijl er voldoende gasaanbod was.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.