Home

Achtergrond

Koers euro omhoog na verkiezingsuitslag

De waarde van de euro wordt een beetje omhoog gestuwd door de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Zoals internationale media opmerken: de anti-euro-, anti-EU- en anti-immigratiepartij PVV is bij lange na niet de grootste partij van Nederland geworden. Mogelijk verliezen partijen met soortgelijke ideeën in Frankrijk en Duitsland nu momentum. Als het populistische sentiment inderdaad ook elders zal verliezen, zal dat mogelijk de rente drukken.

Euribor-rente

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden daalde deze week een heel klein beetje verder naar -0,330%. Voor de lange rente wordt vaak gekeken naar staatsobligaties in de EU, die licht zijn opgelopen maar nog altijd relatief laag liggen in met name Noord-Europa.

De Amerikaanse centrale bank heeft de rente verhoogd van 0,75% naar 1%. Het gaat om de rente die commerciële banken betalen als ze kort lenen bij de centrale bank. De ‘Fed’ herhaalde bij het besluit dat het de intentie heeft de rente nog een paar keer te verhogen dit jaar. Het besluit is geen verrassing: de inflatie ligt op het gewenste niveau; er is sprake van bijna volledige werkgelegenheid en de economie kan profiteren van grootschalige investeringen door de overheid.

Dollar wordt meer waard

De geldkraan gaat dus wat dicht en dat betekent dat de dollar meer waard gaat worden. Voor bedrijven in de eurozone betekent een duurdere dollar dat olie en veevoergrondstoffen. Tegelijk worden leveranciers in de eurozone relatief voordeliger voor afnemers erbuiten. Het effect van de renteverhoging moet overigens nog geoogst worden.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.