Home

Achtergrond

Koers ForFarmers omhoog

Het aandeel ForFarmers steeg deze week licht in waarde na bekendmaking van de jaarcijfers.

De koers tikte op de dag dat de cijfers bekend werden gemaakt op € 7,54. Het aandeel was de dagen voorafgaand aan de jaarcijfers al opgelopen. Ter herinnering: het aandeel eindigde 2016 op een koers van € 6,65 en werd met een referentiekoers van € 6,50 begin 2016 naar de beurs gebracht. 2015 werd op het Van Lanschot-platform afgesloten op € 5,30.

Winst per aandeel

Het bedrijf zag in 2016 de winst per aandeel oplopen van € 0,479 naar € 0,502. Het bedrijf stelt aandeelhouders voor zowat de helft van deze winst, namelijk € 0,24, als dividend uit te keren. Het relatief hoge dividend past bij de visie van ForFarmers. Het is vooral een ‘dividendaandeel’ voor de beleggers en geen aandeel waar voor de korte termijn mee gespeculeerd wordt.

Aandeleninkoopprogramma

Omdat het bedrijf een goed gevulde kas heeft, kiest het ook voor een douceurtje voor de aandeelhouder: de voer- en akkerbouwonderneming gaat de komende 18 maanden voor € 40 miljoen tot € 60 miljoen aandelen inkopen.

‘Cijfers niet spectaculair maar wel degelijk’.

ABN Amro-analist Maarten Bakker noemt de cijfers van ForFarmers ‘niet spectaculair maar wel degelijk’. Bakker: “Het zijn moeilijke omstandigheden voor veel boeren maar het bedrijf heeft desondanks de winst op peil gehouden. De ‘total feed’-strategie, gericht op toegevoegde waarde in plaats van tonnen, werkt. Al ligt in het Verenigd Koninkrijk nog wel een opgave. Daar zijn de ogen voor dit jaar wel op gericht.”

Winstdip in de UK

Daarmee doelt Bakker op de flinke omzet- en winstdip die ForFarmers in het VK meemaakte. Deels door het Britse pond maar ook omdat de melkveehouderij er instortte na het wegvallen van het melkquotum. ABN Amro hanteert een koopadvies en een koersdoel van € 8,25 maar komt mogelijk binnenkort met een update van haar analyse.

Verdere groei resultaat verwacht

De Franse zakenbank Kepler Cheuvreux doet tegenwoordig de aandelenanalyse voor Rabobank. Analist Patrick Roquas verhoogt het koersdoel voor ForFarmers van € 7,75 naar € 8,25. Het koopadvies wordt gehandhaafd. Roquas verwacht een onderliggende groei van het bedrijfsresultaat van 9% in 2017. Dat is meer dan de 5% die het bedrijf zelf verwacht.

Analist Guy Sips van KBC vindt de cijfers conform verwachting. De Belgische bank denkt dat ForFarmers kan profiteren van betere prijzen voor zuivel en varkens. Sips handhaaft een koersdoel van € 8,30.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.