Home

Achtergrond 2 reacties

JBS: een reus op lemen voeten

JBS wordt mogelijk hard geraakt door een groot vleesschandaal in Brazilië. De zaak komt bovenop andere corruptiezaken die lopen tegen het grootste vleesbedrijf op aarde. Het vleesimperium moet mogelijk een beursgang uitstellen, wat de omvangrijke schuldproblematiek vergroot.

Een groot corruptieschandaal in de Braziliaanse vleeswereld kan de ambities van JBS in de wielen rijden. De Braziliaanse vleesreus wordt expliciet genoemd als een van de partijen die ervan worden verdacht onafhankelijke keurmeesters te hebben omgekocht, en contacten op het ministerie van landbouw te hebben gebruikt om inspecteurs te selecteren.

Het schandaal kost JBS exportinkomsten. Grote afnemers van Braziliaans vlees zoals China, de EU, Chili en Zuid-Korea hebben hun grenzen deels of geheel gesloten voor Braziliaans vlees. Voor JBS kan deze pijn meevallen. Het bedrijf is qua omzetverdeling ongeveer net zo Amerikaans als Braziliaans. Als de export vanuit Brazilië wordt geblokkeerd, kan het vanuit de VS leveren.

Maar tegelijk is JBS op meerdere fronten kwetsbaar. In 2016 tekende het bedrijf uit São Paulo voor een jaaromzet van 170 miljard real, wat neerkomt op € 51,2 miljard. De nettowinst kelderde met ruim 90% tot € 112,9 miljoen. Het bedrijf kwam daarmee uit op een nettomarge van 0,23%. Dunne marges zijn bij JBS eerder regel dan uitzondering.

Broze basis

Een slecht jaar hoeft niet desastreus te zijn, maar de basis van JBS is broos. Het bedrijf werd groot door een spectaculaire serie miljardenovernames die het bedrijf hoge schulden heeft opgeleverd. Schulden waardoor de toch al hoge rente oploopt, nu het bedrijf niet alleen financieel matig boert, maar ook geplaagd wordt door een schijnbaar eindeloze reeks onderzoeken naar corruptie.

In 2016 viel de politie in bij de kantoren van J&F Investimentos, de holding achter JBS. J&F Investimentos is een vehikel van de familie Batista, die ook de CEO levert van JBS. Voorzitter Joesley Batista werd eerder aangeklaagd voor illegale leningen tussen de bedrijven die onder J&F Investimentos vallen.

Daarnaast moet het bedrijf zich verweren tegen beschuldigingen dat JBS een ‘speciale behandeling’ kreeg van staatsontwikkelingsbank BNDES. Concreet zou JBS goedkoop en gemakkelijk leningen hebben gekregen in ruil voor politieke steun. In alle gevallen is het laatste woord van de rechter nog niet gevallen, maar beleggers worden nerveus.

Beursgang op het spel

Om de schuldenproblematiek te lijf te gaan, wil JBS zijn buitenlandse bedrijven, plus de Braziliaanse kippen- en varkensslachter Seara, onderbrengen bij een BV in Nederland. De activiteiten worden volgens planning naar de beurs gebracht in de VS – al blijft het in de handen van de Batista‘s.

De constructie is zo ontworpen dat het overblijvende Braziliaanse bedrijf schuldenvrij zal zijn en de schulden onder het internationale bedrijf vallen. Het internationale bedrijf zal niet alleen circa een half miljard dollar ophalen om de schuld te verlichten, maar door de loskoppeling van Brazilië ook een lagere rente betalen over de schulden, aldus JBS-topman Wesley Batista.

Uitstel van beursgang

De omkoopaffaire kan volgens Braziliaanse media leiden tot uitstel van de beursgang. Beleggers waarderen de nieuwe stukken die op de beurs worden genomen door de affaire lager, of zijn zelfs niet bereid in te stappen tot er meer duidelijkheid is. Voor JBS een probleem, want de schuldenberg wordt met de dunne marges die het maakt niet snel minder.

Laatste reacties

  • koestal

    Corruptie in Brazilie ? ze weten niet eens wat eerlijke handel is

  • ...............

    en een bv oprichten in Nederland? Hier kan ook alles.

Of registreer je om te kunnen reageren.