Home

Achtergrond 9 reacties

Indringende documentaire over groeiend aantal ganzen

De documentaire ‘Vliegend voedsel’ zoomt in op de wilde ganzen in Nederland. De maker, Henk Dokter uit Doorn, lag maandenlang in het riet en sprak met boeren, jagers en koks. De gans is een prachtig dier, maar het is allemaal een beetje uit de hand gelopen, zegt Dokter.

Documentairemaker Henk Dokter bivakkeerde meer dan een jaar lang met zijn camera tussen de wilde ganzen. Urenlang lag hij in het riet. Sprak met jagers, boeren en koks.

Ganzen, het zijn prachtige vogels, met een geheel eigen gedrag. Fantastisch om te zien hoe ganzen hun jongen verdedigen, hoe ze met elkaar de strijd aangaan voor de beste nestplekken.

Lekker ganzenvlees

Maar er zijn er zo verschrikkelijk veel! De aantallen nemen toe, Dokter noemt het schrikbarend. Neem de grauwe gans, op dit moment zijn er zo’n 150.000 broedparen in Nederland. Elk paar legt tien eieren en die komen vrijwel allemaal uit. Desastreus voor de boeren.

Waarom eten we die ganzen niet op, vraag Dokter zich af. Gekonfijte ganzenbout, carpaccio van gedroogde ganzenborst, het is verschrikkelijk lekker, weet hij uit ervaring. Hij ziet de gans als een zegen van boven, het is vliegende voedsel voor de mens. Opeten die handel, roept hij.

Dokter maakte eerder documentaires over dieren. Hij volgde een kalf vanaf de geboorte tot in het winkelschap. Maakte een film over de levensweg van een big tot in het slachthuis. Nu nam hij de gans als uitgangspunt. Zijn documentaire – Vliegend voedsel – is onlangs in première gegaan en komt later dit jaar bij de EO op televisie.

Henk Dokter: “Niks lekkerder dan gekonfijte ganzenbout.” - Foto: Herbert Wiggerman
Henk Dokter: “Niks lekkerder dan gekonfijte ganzenbout.” - Foto: Herbert Wiggerman

Ode aan de gans

Dokter omschrijft zichzelf als natuurliefhebber. Hij las over de overlast die de ganzen veroorzaken en ging, met de camera op de schouder, op onderzoek uit. Wat is eigenlijk het probleem, oorzaak en gevolg? Welke acties worden ondernomen en zijn er oplossingen denkbaar? Zijn documentaire is een ode aan de gans, maar schetst tegelijkertijd een immens probleem.

Dokter herinnert zich een bezoek aan een boer, staand bij een perceel bieten dat helemaal kaal was gevreten. Er is eigenlijk niks aan te doen. Als je de pech hebt in een gebied met veel water te wonen, ben je vroeg of laat de pineut.

Hij hoorde de klachten van boeren over de schaderegeling. Die is te ingewikkeld, veel gedupeerden beginnen er niet eens om een vergoeding aan te vragen. Ze moeten eerst € 350 overmaken, anders wordt hun aanvraag niet eens in behandeling genomen. Wie bedenkt zo iets, vraagt Dokter zich af.

Boeren en jagers verdwalen in regels

Hij ging ook op stap met een jager en hoorde weer een verhaal over regels die in de praktijk niet hanteerbaar zijn. Ook jagers raken verstrikt in bepalingen over tijdstippen en locaties wanneer en waar gejaagd mag worden.

Het is allemaal bedacht door mensen achter bureaus, ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar boeren en jagers raken erin verdwaald. Met als gevolg dat er steeds meer ganzen komen, zegt de documentairemaker.

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Van natuur genieten

Hij heeft geen oplossing, wil met zijn film geen boodschap verkondigen. Wat hij inmiddels wel weet, is dat ganzenvlees erg lekker is. In Frankrijk, Duitsland en Engeland staat ganzenvlees vaak in restaurants op de menukaart. In Nederland werd vroeger ook vaak gans gegeten. Nu is het vlees slechts in een enkele Landwinkel te koop. Hij geeft toe, ganzenvlees is iets moeilijker te bereiden dan kip, maar dat is een kwestie van gewenning.

Dokter heeft het allemaal zien gebeuren. Op sommige plekken in het land worden ganzen bijeen gedreven, vergast en vervolgens vernietigd. Pijnlijk om te zien. Maar ook zonde, vindt hij. Hij snapt de consument niet. Die heeft veel kritiek op de intensieve veehouderij, maar tegelijkertijd kiest hij ook niet voor vlees van een dier dat in alle rust in de pure natuur is opgegroeid.

Wat is er nou mooier dan op een zaterdagmorgen met je kinderen de natuur in te gaan en te zoeken naar nesten van ganzen? Een paar eieren rapen om daar vervolgens thuis een heerlijke omelet van te maken. Van natuur kun je genieten door erin te wandelen en te fietsen. En je kunt ervan eten, zegt Dokter. Daar is de natuur voor, vindt hij. Dat de boeren daar bij gebaat zijn, is mooi meegenomen.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Gerookte ganzenborst is lekker, zeker weten. Maar hoe willen we het in de schappen leggen? Het is niet volgens de regels van welke keuringsinstantie ook geproduceerd. Het moet dan ook wel ongezond zo niet levens gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De moderne consument mag toch geen producten consumeren, die niet gekeurd en te trasseren zijn, waarbij de ouderdom nog eens als zeer belangrijk wordt gezien.

 • farmerbn

  Zoals Dhr Dokter aangeeft is ganzenvlees gratis eten uit de natuur. Je hebt alleen een kogel nodig en je hoeft de gans geen eten te geven want dat eten haalt die gans gratis van de boer. Eigenlijk is het daardoor a-sociaal eten. Vroeger hadden in Frankrijk mensen zonder geld voor eten te kopen én adelijke families die hun land verhuurden aan de boertjes, duiven. Voordeel daarvan is dat je dagelijks die duiven loslaat en ze geen eten hoeft te geven. Dat halen die duiven bij anderen en 's avonds komen ze weer terug op de til zodat ze ze kunt pakken en opeten. Daar ontstonden conflicten van dus kwam er een wet dat je maar een bepaald aantal duiven mocht hebben per ha. Boeren maakten in hun gevels duivenslaapplaatsen en je kon dus zien aan het aantal plaatsen hoeveel land zo'n boer had. Dat werd weer een status symbool. Maw het ganzenverhaal in NL is ook a-sociaal en er moet een wet komen dat er niet meer dan zoveel ganzen mogen komen per ha. eigen land. Boeren hoeven niet verplicht te worden om ganzen te voeren voor anderen als ze dat niet willen. Natuurorganisaties moeten zich houden aan het maximaal aantal ganzen per ha eigen land.

 • Chrisagf2013

  Telers van bladgewassen worden door hun afnemers verplicht maatregelen te nemen tegen ganzen etc. die van de gewassen vreten. Uitwerpselen van vogels in het algemeen zijn een probleem voor het gewas maar ook voor het beregeningswater...ook dat zouden de voorstanders van de veel te grote ganzenpopulatie zich moeten realiseren. Ganzen zijn inmiddels in zo grote getale aanwezig dat verjagen alleen het probleem verplaatst zonder het probleem te reduceren

 • JKr

  Ze moeten de uitwerpselen van 3 ganzen eens op de inrit van een burger leggen. De wereld wordt te klein. Als een hondje op de stoep poept wordt de milieuwachter erbij gehaald. Poepen tienduizenden ganzen op onze gronden vinden ze dat normaal. Ongelooflijk naïef en egoïstisch zijn de burgers tegenwoordig.

 • kleine boer

  Zit denk ik geen fosfaat in ganzen mest tenminste ik hoor er nooit wat over. Terwijl in kippen eenden mest behoorlijk aandeel p zit...... Mis is deze bijdrage aan veel heel veel meer ganzen als die paar koeien meer....aan het plafond.....

 • boerderij12

  er zijn in nederland toch nog mensen met boerenverstand

 • deB.

  Compleet doorgeslagen beleid!

  Afschieten dat spul, het is op veel plaatsen een ramp!

  We gaan als sector veel te veel mee met burgers uit de pannenbuurt!

 • farmerbn

  Een gans schijt 3 kg per dag dus tel uit hoeveel vuiligheid je op je land krijgt.

 • s c de boer

  Hoeveel gram fosfaat zou er in een kilo ganzenmest zitten?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.