Home

Achtergrond 14 reacties

‘Het beleid van méér, méér, méér moet stoppen’

Wie willen er in de Tweede Kamer? Nieuwkomers en oudgedienden van verschillende partijen vertellen in de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart wat ze willen. Vandaag Anna-Lena Hedin-Penninx, nummer 40 op de lijst van de PvdA.

Zolang Gelders statenlid Anna-Lena Hedin-Penninx over de inhoud praat is ze vol vuur en passie. Als het over haarzelf gaat is ze bescheiden. De boerendochter uit het Gelderse Silvolde moet wennen om ‘in the picture’ staan, nu ze zich profileert als toekomstig Kamerlid voor de PvdA.

U staat nummer 40 op de PvdA-lijst. Je moet wel heel ver op die lijst zoeken om iemand met boerengevoel op de lijst te vinden.

“Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Er staat een Wageningse landbouweconoom op nummer 3, Jeroen Dijsselbloem; en een voormalig staatssecretaris van landbouw op nummer 4, Sharon Dijksma. Me dunkt, aan landbouwkennis geen gebrek.”

Wat is uw achtergrond?

“Ik ben boerendochter. Mijn vader had melkkoeien en -geiten. Ik heb zelf de middelbare agrarische school gedaan en daarna Van Hall Larenstein. Ik had graag het bedrijf overgenomen, maar mijn vader moest het bedrijf beëindigen. Dus ik heb van heel dichtbij meegemaakt hoe emotioneel het is als iemand moet stoppen met boeren. Tegelijk heb ik ook gezien dat het mogelijk is met nieuwe initiatieven toch weer een toekomst te ontwikkelen, zoals mijn vader een zorgboerderij opzette.”

‘Boeren hebben recht op een goed inkomen, maar daar hoef je niet steeds voor te groeien’

De keuze voor de PvdA ligt met uw landbouwachtergrond niet voor de hand.

“De PvdA heeft een lange traditie in de landbouw sinds Sicco Mansholt na de Tweede Wereldoorlog aan de basis stond van een beleid dat de Nederlandse land- en tuinbouw heeft gebracht waar het nu is. Mansholt concludeerde ook dat méér, méér, méér niet altijd kan doorgaan. Er zijn grenzen. Boeren hebben recht op een goed inkomen, maar daar hoef je niet steeds voor te groeien. Er zijn boeren die best een goed inkomen verdienen met 80 koeien, die in harmonie en balans met de natuur, de omgeving en het landschap werken en die oog hebben voor dierenwelzijn en milieu.

Boeren hebben een belangrijke rol op het platteland. Zij moeten er ook voor zorgen dat het platteland aantrekkelijk is voor anderen; voor toeristen en andere bedrijven. Daarmee dragen ze bij aan de leefbaarheid en de economische draagkracht van het buitengebied. Dat is ook een verantwoordelijkheid en uiteraard dienen ze daarvoor te worden beloond met een fatsoenlijke prijs voor hun product.

Anna-Lena Hedin-Penninx, PvdA. - Foto: Roel Dijkstra
Anna-Lena Hedin-Penninx, PvdA. - Foto: Roel Dijkstra

Welke maatregel uit de afgelopen vier jaar zou u willen terugdraaien?

“Als we het over konden doen, zouden we de beëindiging van het melkquotum anders begeleiden. We hebben het nu aan de sector overgelaten, en gebleken is dat niet iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Er waren bedrijven die meteen plankgas gaven toen het quotum eraf ging; sterker nog, ze waren al aan het uitbreiden terwijl het quotum er was. Andere bedrijven wilden netjes grondgebonden blijven en kozen voor een ander pad. Voor ons is grondgebondenheid en natuurinclusiviteit van groot belang.”

Natuurinclusiviteit?

“Boeren moeten werken met en niet ten koste van de natuur. Als ze bijdragen aan de biodiversiteit, hebben ze er in de toekomst ook geen last van dat bepaalde soorten beschermd moeten worden. Er is geen bedrijf dat zich niet kan ontwikkelen, omdat er bijvoorbeeld een merel in de achtertuin aan het broeden is. Maar als merels verdwijnen, dan wordt dat anders. Behoud van soorten is ook van belang voor de sector.”

Laatste reacties

 • haj146

  Pvda, waar ging het mis met haar... En kennis, iemand uit wageningen, dijsselbloem, heeft geen kennis. Wageningen is een links gesubsidieerd instituut dat liever gisteren dan vandaag opgeheven wordt.
  Het is altijd makkelijk praten dat meer meer meer een keer ophoudt. echter heeft niemand een alternatief. Van 80 koeien kun je nu leven. over 5 jaar niet meer door constante regeldruk verhogen.

 • koestal

  Afgelopen jaar een enorme agrarische export,er komt daarvan te weinig geld op het boerenerf terecht .

 • koestal

  Anna-Lena zit er lekker ontspannen bij ,alle politici praten over een fatsoenlijke prijs voor de boer,maar de werkelijkheid is anders ,zo kan ik ook wel politicus zijn . Daar koop je wat voor !

 • wienbemelmans

  ze weten het allemaal mooi te vertellen.over 14 dagen hoor je niks meer ,alleen
  ja maar er is geen geld sorry. alleen hun salaris nog even regelen .

 • g.g

  mevrouw denkt dat we op een eiland wonen. Hoe kan dat toch, dat mensen het niet snappen....

 • u.lolkema1

  "Boeren hebben recht op een goed inkomen", terwijl de PvdA ons alleen maar met extra kosten en extra regels opzadelt.
  Niet iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen? Ook de PvdA had kunnen weten dat er meer koeien bij zouden komen als ze de bouwaanvragen in de gaten hadden gehouden. Je gaat tenslotte niet een stal bouwen om die vervolgens leeg te laten staan. Als de PvdA zo betrokken is hadden ze ook kunnen weten dat de sector verdeeld is. Partij van de Afbraak.

 • mtsvanaaken

  Bijna alle mensen op aarde leven ten koste van de natuur en niet met. Dat heet overbevolking. Dus wilt u zo vriendelijk zijn om uw smartphone en uw auto weg te doen en in het bos gaan wonen. Het zou een begin zijn.

 • Achterland

  Van idealisme kan geen enkele boer leven !!

 • ricooo12

  schaal vergroting moet een keer stoppen dit geld voor alle bedrijfs takken en overheids diensten en instellingen . we zetten hierdoor steeds meer werkende mensen buiten spel gevolg steeds meer werklozen. en werkende mensen steeds hogere lasten en de euro s draaien alleen maar naar boven top managers ,directeuren, ministers.

 • Jan-Zonderland

  Quote: Boeren hebben een belangrijke rol op het platteland. Zij moeten er ook voor zorgen dat het platteland aantrekkelijk is voor anderen; voor toeristen en andere bedrijven. End quote.

  Boeren zijn ondernemers, net als fabrikanten, winkeliers etc etc. Moeten fabrikanten industrieterreinen ook aantrekkelijk houden voor toeristen ?

  |En elke keer lees je van al die politicy dat boeren recht hebben op een fatsoenlijk inkomen alleen ik heb nog nooit van een van hen gehoord hoe ze dat dan denken te realiseren.

  En dan het punt van constant te moeten groeien of niet. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer die drive dan anderen en daar kun je verschillend over denken maar de regering is precies zo. De economie moet ook altijd maar groeien anders zijn de plucheplakkers ook niet vrolijk.

  Maar goed, ze staat op plaats 40 dus ik zou tegen mevrouw willen zeggen: Get a real job.

 • teunisenwilly1

  Ik gun haar een hoger plaats op de kieslijst. Die explosie groei heeft alleen naar na deze ellende geleid waar de sector nu in zit. Voor komen was beter dan genezen.
  Waar we nu in zitten hebben we danken aan LTO en NZO met bluf van groei, groei. Het gezond boeren verstand was of is zoek bij de beleidsmaker en daar profiteren milieu organisaties van .En nu roven ze ook nog melk geld weg bij de niet groeiers. Om stoppers in verdriet en pijn te storten. Dit te danken aan harteloze LTO en NZO bestuurders.. Het gesjoemel met mest is ook al over geslagen van het zuiden naar het noorden straks de wietteeld ook nog.

 • alco1

  @Teunissen.
  Natuurlijk was het beter geweest dat er regels ten tijde van het melkquotum waren gemaakt.
  Maar daar kunnen we nu niets meer aan doen.
  De ellende is er gekomen door de onrealistische maatregelen die er genomen worden om alles weer recht te zetten.
  Dat er een groei kwam was te voorzien, maar wat geeft dat.
  Iedereen is in de AMvB wet verantwoordelijk voor zijn mestproductie.

 • pinkeltje

  Boeren hebben recht op een goed inkomen? Ze zien zichzelf toch als ondernemer en genieten het liefst zoveel mogelijk vrijheid in hun ondernemerschap? Waar ze recht op hebben is een overheid die het mogelijk maakt om ondernemer te zijn en de schone taak aan de ondernemer om het zo in te richten dat daar dan ook een inkomen uit komt.

 • moi !

  Ze heeft goede ideeën . Meer,meer,meer (globalisering) loopt steeds stroever De melkquotum is verkeerd beëindigd met alle gevolgen van dien. Het is jammer dat Sharon Dijksma dat niet heeft ingezien . Het zou kunnen zijn dat nu vleesveehouders met vrouwelijk vee zelfs dieren moeten inleveren om de derogatie te redden. En daar pas ik voor.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.