Home

Achtergrond 5 reacties

ForFarmers worstelt met Britse markt

ForFarmers heeft in 2016 om een wat lagere omzet een hogere nettowinst geboekt. In Nederland, Duitsland en België gaan de zaken van de voergigant goed. Op de Britse markt worstelt ForFarmers met een krimpende melkveesector en een koersval van het pond. Het roer gaat om.

ForFarmers boekte in 2016 magere resultaten in het Verenigd Koninkrijk. ForFarmers zag overal waar het actief is de omzet dalen. Het is vooral een kwestie van gedaalde grondstoffenprijzen die worden doorgegeven aan klanten. Maar in het Verenigd Koninkrijk daalde de omzet sterker dan elders en verslechterde ook het toch al magere resultaat. In 2017 zet het bedrijf in op een reorganisatie, die 70 banen zal kosten, en worden klanten zorgvuldiger geselecteerd.

Meeste marge in Nederland

In Nederland verkocht ForFarmers 4,2 miljoen ton voer, 200.000 ton meer dan een jaar eerder. De overname van Vleuten-Steijn droeg daar beperkt aan bij. Op een financiële omzet van € 1 miljard boekt ForFarmers een bedrijfsresultaat van € 58 miljoen. Zowat € 8 miljoen meer dan een jaar eerder. De onderliggende brutomarge nam toe van 31,3% naar 32,7%.

ForFarmers rapporteert voor het cluster Duitsland/België een kleine groei van het voervolume tot 2 miljoen ton. Hierop boekt het bedrijf een resultaat van € 10,4 miljoen. Daarmee verbeterde het resultaat duidelijk ten opzichte van 2015 (€ 7,9 miljoen) maar in verhouding tot Nederland is het mager. Op de Duitse markt wordt traditioneel meer op prijs ingekocht dan in Nederland. De onderliggende brutowinst van Duitsland/België is 20,7%.

Een Brits probleem

Het grootste probleem lijkt in het Verenigd Koninkrijk te zitten. De afzet daalde met 100.000 ton tot een kleine 3 miljoen ton. Het bedrijfsresultaat daalde van € 17,4 miljoen tot € 14,8 miljoen. Het onderliggende resultaat blijft steken op 19,5%. De omzet daalde er scherper dan elders, met € 140 miljoen tot € 630 miljoen. ForFarmers noemt diverse oorzaken. Waar de Nederlandse melkveehouderij groeide na het wegvallen van het melkquotum, is bij de Britten sprake van krimp.

De Britse melkveehouderij is minder concurrerend dan de Nederlandse, en heeft door de krimp minder voer nodig. De lage varkensprijzen maken ook dat de varkenshouderij minder gekocht wordt. Dat is niet verrassend en geldt ook voor Nederland en het cluster Duitsland/België. Dat ForFarmers in Nederland toch een beetje groei in de varkenssector realiseerde, is vooral gevolg van de overname van Vleuten-Steijn in de zomer van 2016.

ForFarmers heeft ook last van de wisselkoers. Het pond schommelt altijd maar is door de uitslag van het Brexit-referendum nog wat harder gedaald. Het gevolg is dat omzet en winst die in ponden is gerealiseerd in euro’s lager uitvalt. ForFarmers maakt bovendien een einde aan weinig renderende contracten. Het is een beweging die concurrent Agrifirm eerder aankondigde voor de Duitse prijsvechtersmarkt.

Sinds 2012 groot in Verenigd Koninkrijk

ForFarmers is sinds de overname van BOCM Pauls in 2012 een belangrijke voerleverancier in het Verenigd Koninkrijk . De onderneming uit de Achterhoek kocht daarmee een marktaandeel van 20% op een markt die anders in elkaar zit dan de Nederlandse. Afstanden zijn groter, bedrijven gemiddeld kleiner en dan is er de wisselkoers. De Britse markt was ook een groeimarkt: de Britten hadden een sanering in de rundvee- en varkenssector net achter de rug.

Laatste reacties

 • tobbert

  En maar zeggen dat de voerprijs niet omlaag kan. Aandeelhouders eerst, dan de trouwe klanten.

 • farmerbn

  Iedereen die investeert in Engeland verliest geld. Dat was eerst DAF die Leyland kocht en later BMW die Rover overnam. Beiden scheurden hun broek en wisten op het nipperjte te vertrekken. Ook Forfarmers gaat dat meemaken. Britse bedrijven worden zonder liefde geleid en als het nodig is met lijken in de kast verkocht. Als een Brits bedrijf te koop komt dan is er iets mis mee anders verkochten zij dat niet. Je ziet het steeds, maar er zijn steeds gelukszoekers die het toch nog proberen. Gelukkig is Forfarmers geen cooperatie en als ze dus geld verliezen dan kost het de aandeelhouders geld. Tenzij de aandeelhouders extra marge nemen in NL om het te compenseren. Dan betalen de NL boeren alsnog het verlies.

 • John*

  komend jaar mag for farmers ook gaan concurreren op prijs in Nederland als het vermogen op naam plan klaar is.

 • WGeverink

  Het maakt niet uit waar je naar toe gaat, je moet overal goed opletten @farmerbn. Doe je huiswerk en weet welke rechten en plichten je hebt. Ik wil wedden dat je in Frankrijk ook niet iedereen blindelings vertrouwd. Zelfs in het correcte Nederland worden zo veel mensen opgelicht dat er televisieprogramma's over gemaakt worden.

 • farmerbn

  De Fransen zijn eerlijker van aard dan Nederlanders of Britten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.