Home

Achtergrond

Euro zet opmars voort

De euro heeft zijn opmars verder doorgezet. In twee weken tijd is de waarde toegenomen van $1,05 tot $1,08.

Het is volgens hoofdeconoom Han de Jong nog deels gevolg van de verkiezingen in Nederland. De opkomst van Het ‘populisme’ is ten minste afgeremd en dat vertaalt zich in meer vertrouwen in de kracht van de ‘eenheidsmunt’.

De Jong waarschuwt niettemin voor een hete zomer voor de euro. Anti-EU-politica Marine Le Pen lijkt in Frankrijk geen kans te maken president van Frankrijk te worden, maar in Italië is de ‘vijfsterrenbeweging’ van de niet minder eurokritische Beppe Grillo wel kansrijk in verkiezingen. Druk op de euro is op de korte termijn goed voor export, maar voor de lange termijn is behoud van de interne markt vanzelfsprekend van groter belang.

De euro komt ook zonder zorgen over de interne markt vermoedelijk later dit jaar onder druk te staan. De Amerikaanse centrale bank zal de rente verhogen, vermoedelijk van 1% nu naar 1,5% tegen het einde van het jaar. De Europese Centrale Bank zal naar verwachting bij politieke of economische calamiteiten ingrijpen, maar dan hooguit met een verdere renteverlaging.

Voorlopig is de rente stabiel en dat uit zich ook in het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden. Deze rente, vaak referentie bij leningen zweeft alweer even rond -0,330%.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.