Home

Achtergrond

Energieprijs daalt op alle fronten

De energieprijzen zijn deze week allemaal gedaald. De gasprijs daalde zowel op de dagmarkt als op de termijnmarkt.

Nog steeds gelden het aanhoudend milde weer en het grote gasaanbod uit Rusland en Noorwegen als belangrijkste redenen voor de sterk dalende gasprijs.

Dat de elektriciteitsprijs opnieuw daalde, is het gevolg van geruchten over de kolenprijs. Het verhaal ging dat China de kolenproductie aanzienlijk wilde verlagen vanwege de binnenlandse milieuvervuiling. Het gevolg was een stijgende kolenprijs de afgelopen weken. Inmiddels is echter duidelijk dat de productiebeperking kleiner is dan verwacht, waardoor de kolenprijs de komende tijd waarschijnlijk weer zal dalen.

Olieprijs onder $ 50

De olieprijs is voor het eerst sinds december 2016 onder $ 50 gezakt. Ook Brentolie daalde in prijs. Brentolie is maatgevend voor olie uit het Midden-Oosten en Europa.

Het lijkt erop dat de maatregelen die het kartel van olie-exporterende landen (Opec) heeft genomen om de productieoverschotten tegen te gaan en zodoende de alsmaar dalende olieprijzen te stuiten, weinig resultaat hebben.

Woensdag werd duidelijk dat de olievoorraden in de Verenigde Staten opnieuw naar recordniveau zijn gegroeid. De constant toenemende productie in Amerika lijken grotere invloed te hebben op de prijsvorming dan de inperking van de olieproductie door de Opec-landen.

Gevolg van de grote olievoorraden is dat de prijs van Amerikaanse olie donderdag met 1,7% zakte tot $ 49,45 per vat. Brent werd 1,5% goedkoper en verhandeld voor $ 52,30 per vat.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.