Home

Achtergrond 6 reacties

Dion Graus: ‘PVV wil de kerk in het midden houden’

Wie willen er in de Tweede Kamer? Nieuwkomers en oudgedienden van verschillende partijen vertellen in de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart wat ze willen. Vandaag Dion Graus, nummer 12 op de lijst van de PVV.

Van alle landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer is PVV’er Dion Graus de enige die niet deelneemt aan verkiezingsdebatten in het land. Uit principe, zegt hij. “Ik ben lid van de Staten Generaal en dáár debatteer ik, met de Kamervoorzitter erbij. Net zoals een profbokser alleen in de ring bokst en niet daarbuiten.”

Ageren tegen ‘verstikkende regelgeving’

Dat betekent niet dat Graus niet in het land komt om zijn standpunten en die van zijn partij te verwoorden. Hij was deze week nog bij een bijeenkomst voor jonge boeren in het Overijsselse Ossenzijl, waar hij naar eigen zeggen sprak met ‘de toekomst van de BV Nederland’.

De rap van de tongriem gesneden Limburgse politicus betoogt dat hij een zeer redelijk politicus is, die de kerk in het midden wil houden.

Hij onderscheidt zich met zijn tegenstand tegen ‘verstikkende regelgeving vanuit de Europese Unie, bijvoorbeeld over Natura2000, luchtwassers, fosfaat- en ammoniakplafonds, waar ik tegen ben. Dit in tegenstelling tot VVD en CDA’.

De recente moties over de wettelijke borging van de weidegang, die de PVV steunde, leverden Dion Graus veel reacties op, zowel van boeren die tegen verplichte weidegang zijn, als van boeren die daar juist voor pleiten.- Foto: Roel Dijkstra
De recente moties over de wettelijke borging van de weidegang, die de PVV steunde, leverden Dion Graus veel reacties op, zowel van boeren die tegen verplichte weidegang zijn, als van boeren die daar juist voor pleiten.- Foto: Roel Dijkstra

Tientallen moties ingediend

Graus toont enkele tientallen moties die hij in de loop der jaren heeft ingediend of medeondertekend. In grote lijnen gaat het om drie thema’s:

 • er moet een eind komen aan verstikkende regels van de Europese Unie;
 • mest moet niet langer als afval, maar als een waardevolle bouw- , energie en grondstof worden beschouwd;
 • boeren en tuinders hebben recht op een beter verdienmodel – ten laste van de machtige retailers.

‘PVV is al tien jaar voor weidegang’

De recente moties over de wettelijke borging van de weidegang, die de PVV steunde, hebben hem veel reacties opgeleverd, zowel van boeren die tegen verplichte weidegang zijn, als van boeren die daar juist voor pleiten. “We zijn al tien jaar voor weidegang en vrije uitloop”, zegt Graus, al moet de boer wel de ruimte hebben om zijn dieren binnen te houden bij storm, onweer of hittestress.

Hij legt uit dat hij de motie van de Partij voor de Dieren die oproept tot wettelijke borging van weidegang ondersteunde, onder meer omdat de motie teruggrijpt op een eerder door de PVV ondersteunde motie voor weidegang en omdat de motie verwijst naar wat er in het debat over is gezegd. Dat betekent dat de sector betrokken zal worden bij de wetgeving. Hij zegt tijdens het wetgevingsproces de struikelblokken en knelgevallen in overleg met de sector moeten worden opgelost. “Maar het belangrijkste is: weg met fosfaat- en ammoniakplafonds, dan zijn er minder belemmeringen om te beweiden.”

Weg met fosfaat- en ammoniakplafonds, dan zijn er minder belemmeringen om te beweiden

Kiezen voor kleine familiebedrijven

Graus kiest voor de kleine familiebedrijven. Megabedrijven die tientallen kleine gezins- en familiebedrijven ‘om zeep helpen’, hebben niet Graus’ sympathie. “Wij zijn tegen megastallen.”

Bekijk ook de video: Graus: ‘Eigen boeren eerst’

Vóór Europa, tegen EU

Graus is voor Europa, maar niet voor de Europese Unie. Echter: “Zolang de Europese Unie er is en wij de grootste nettobetaler zijn, moeten we er voor onze boeren zoveel mogelijk uithalen. Onze boeren zijn beter af zonder Europese Unie. Ze zijn immers niet de grootste netto-ontvanger. Onze boeren lopen al eeuwen voorop en we zijn al eeuwen het beste handelsland van Europa. Daar hebben we de EU helemaal niet voor nodig”, zegt hij.

‘De producten van onze boeren zijn vergelijkbaar met de Cartiers onder de horloges en de BMW’s onder de auto’s’

Graus voorspelt dat het de boeren beter zal gaan. “De producten van onze boeren zijn vergelijkbaar met de Cartiers onder de horloges en de BMW’s onder de auto’s. Ooit zullen ze meer verdienen per product.”

Laatste reacties

 • Peerke1

  Ik ga zeker geen PVV stemmen en helaas ze krijgen veel te veel aandacht van de pers.

 • c.putten

  als je dit zo zegt moet je ook het lef hebben om gewoon je naam te zeggen ,trouwens wat jij stemt boeit niemand.

 • Bennie Stevelink

  Hoe veroorzaakt het fosfaatplafond een belemmering bij het weiden?

 • Bennie Stevelink

  De voor- of nadelen van de EU worden door Graus afgemeten aan geld wat betaald wordt en wat ontvangen wordt. Dat is natuurlijk onjuist: je moet ook kijken naar handelsvoordeel en besparing op kosten doordat je geen grenscontroles nodig hebt.
  Als er geen EU is welke kosten moeten bedrijven dan maken bij het exporteren van producten?

 • geen boer

  natuurlijk komt Graus niet op het landbouwdebat. Wanneer het op het inhoudelijk bespreken van moeilijke vraagstukken aankomt is de PVV nooit thuis. Net als 50+, PvdD, Denk, FvD, PPVD, VNL of hoe al die malloterige one-issue partijen ook mogen heten.
  Verloren stemmen en een onvoorziene weeffout in ons parlementaire stelsel. Jammer.

 • Maas1

  Vandaag hebben de politieke kinderen weer verrukkelijk genoten van het heerlijke weer op het platteland.Menigeen heeft zich bezig gehouden met het bouwen van zandkastelen en luchtfietserij in de zandbak, een enkele verstekeling was aan het knikkeren.Naar aanwijzing van de leraar hebben zich zelf nog kostelijk vermaakt met apenkooien. Nadat de bel was gegaan zijn ze afgedropen via de zij uitgang.Verrukkelijk om te zien hoe 'volwassenen' lands grootste kleuters kunnen zijn!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.