Home

Achtergrond 2 reacties

China-politiek Trump kan grote gevolgen hebben

Als president Donald Trump zijn America First-plannen doorvoert, zijn grote verschuivingen in de wereldwijde handel in varkens- en pluimveevlees mogelijk.

De America First-politiek van de Amerikaanse president Donald Trump kan grote gevolgen hebben voor de wereldvoedselvoorziening. De president kondigde elf mogelijke maatregelen aan om gestalte te geven aan zijn beleid. Als die allemaal doorgevoerd worden, leidt dat tot grote verschuivingen van de wereldhandel in soja, varkens- en pluimveevlees. Dat schrijft Rabobank in een rapport.

Gevolgen hernieuwde handelsovereenkomst China en VS

Het is nog onduidelijk óf en hoe Trump zijn ideeën doorvoert. Die ideeën variëren van het opleggen van algemene importheffingen tot het beperken van Chinese investeringen in de Verenigde Staten (VS). Er zijn voldoende signalen die duiden op een hernieuwde handelsovereenkomst tussen China en de VS. Dat heeft gevolgen voor de rest van de wereld. China is met een jaarlijkse import van 86 miljoen ton sojabonen goed voor 60% van de wereldhandel in soja. Het merendeel, 42 miljoen ton, wordt geleverd door Brazilië. De VS levert 34 miljoen ton en de overige 10 miljoen ton komt uit Argentinië en Urugay.

Hogere prijs voor sojameel

In geval van een handelsboycot tussen de VS en China is Zuid-Amerika niet in staat om aan de Chinese vraag te voldoen. Dit zet in de eerste plaats de sojabonenprijs in de VS onder druk. In China stijgt de sojabonenprijs. In Zuid-Amerika stijgt de sojabonenprijs door de toenemende Chinese vraag. Voor Europa en Zuidoost-Azië betekent het dat de sojameelprijs stijgt.

Prijs varkensvlees China stijgt, varkensvoer duurder

In de tweede plaats zou een Amerikaanse handelsboycot gevolgen hebben voor de wereldhandel in varkensvlees. China importeerde vorig jaar 215.000 ton varkensvlees uit de VS. Waarschijnlijk kunnen Europese en Zuid-Amerikaanse leveranciers dit gat opvullen. Het is echter niet duidelijk wat de langetermijnconsequenties zijn van de recente Chinese boycot van Braziliaans vlees. In elk geval zal de prijs van varkensvlees in China stijgen. Voor pluimveevlees zijn er geen directe gevolgen, want China sloot in 2015 de grenzen al voor Amerikaans pluimveevlees vanwege vogelgriep.

Als de sojabonenprijs in China stijgt met 30 tot 50%, dan stijgen de voerkosten voor varkens met 7,5 tot 12,5% (varkensvoer bevat gemiddeld 25% soja). De marge voor varkenshouders daalt en door de verwachte prijsvolatiliteit zullen veel varkenshouders stoppen. Dit hangt af van de mate waarin de varkensprijs meebeweegt met de voerprijs.

Tekort aan pluimvee-ouderdieren, stijgende voerkosten

De Chinese pluimveevleesproductie wordt dubbel geraakt bij een eventuele handelsboycot. Enerzijds is er een groot tekort aan ouderdieren waardoor de productie van witgevederde kuikens met 5% is gedaald. Daarbovenop komen de stijgende voerkosten. Door deze twee factoren zullen veel kuikenhouders stoppen.

De productie van witte kuikens kan meer dan 10% dalen. Pluimveevlees zal hierdoor flink duurder worden, wat weer drukkend werkt op de consumptie.

Laatste reacties

  • jan4072

    Hallo Eric, Interessante kijk op de wereldmarkt. Even ervan uitgaan dat de import van Soja door china uit de vs er komt. De prijzen in Z.amerika zullen stijgen en de VS zal dalen. Maar dan kunnen wij in EU toch de goedkoop geworden soja uit de VS kopen i.p.v zoals nu uit Z.amerika? Ik verwacht dan ook geen echte prijseffecten voor de EU. Hooguit tijdelijk sterke schommelingen in prijs maar meer niet.

  • Erik Ordelman

    Hallo Jan4072,

    Wat je schrijft klinkt logisch.

    Er hoort een toelichting bij dit stuk. In het rapport staat dat de EU veelal sojameel koopt in plaats van bonen. Dat wordt gemaakt door de bonen te crushen. In de VS is onvoldoende capaciteit om de volledige oogst aan sojabonen te crushen in tegenstelling tot in Zuid-Amerika. China importeert met name sojabonen in plaats van sojameel. Als dit scenario werkelijkheid wordt dan ontstaat een (tijdelijk) tekort aan sojameel in de EU door de grote vraag uit China.

Of registreer je om te kunnen reageren.