Home

Achtergrond

Brexit blijft schapenhandel voor de voeten lopen

Het was vandaag, dinsdag 21 maart, niet best op de schapenmarkt in Leeuwarden. De prijzen bleven weliswaar gelijk, maar gezien het feit dat 400 dieren minder werden aangevoerd, is dit geen goed nieuws.

Bij een dusdanig lagere aanvoer zou je een lichte stijging van de prijzen mogen verwachten.

Weliswaar liet een grote Belgische inkoper deze week verstek gaan en werd de aanvoer daar deels op aangepast, desondanks is de tendens niet goed. De concurrentie uit Engeland is als gevolg van de sterk gedaalde Britse pond fors en lijkt voorlopig niet voorbij.

Uniformere koppels schapen in Engeland

De kwaliteit van het Engelse aanbod is goed en het is in Engeland veel eenvoudiger om mooie, uniforme koppels samen te stellen. In Nederland loopt de pilot betreffende de tweede verzamelslag ten einde en is het nog zeer de vraag hoe het daarna verdergaat.

Geen overgangsregeling

Tot op heden is er nog geen overgangsregeling, waardoor het weer moeilijker lijkt te worden om mooie, uniforme koppels bij elkaar te krijgen.

De handel lijkt vanwege deze flinke concurrentie al rekening te houden met structureel 10% lagere prijzen voor komende tijd. De hoop is nog steeds gevestigd op Pasen, half april. Mogelijk krijgen de ooiprijzen dan een duwtje in de rug.

Prognose: gelijk bij druk op prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.