Home

Achtergrond 24 reacties

‘Wie SGP stemt krijgt niet alleen het landbouwhoofdstuk’

Wie willen er in de Tweede Kamer? Nieuwkomers en oudgedienden van verschillende partijen vertellen in de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart wat ze willen. Vandaag Elbert Dijkgraaf, nummer 2 op de lijst van de SGP.

Elbert Dijkgraaf, landbouwwoordvoerder voor de SGP in de Tweede Kamer, pleit bij elke verkiezingsbijeenkomst voor een minister voor landbouw. Niet een minister ván, maar vóór landbouw, in de betekenis van ‘niet tegen’.

U pleit voor een minister voor landbouw. Waarom?

“Een minister kan in het kabinet de belangen van de boeren vertegenwoordigen. Als er in het kabinet over een verdrag met Canada gesproken wordt, zijn het de ministers Koenders, Kamp en Ploumen die daar wat over zeggen. Ik merk dat de belangen van de boeren niet zwaar wegen.

Wij zijn niet tegen handelsverdragen, maar wel tegen een verdrag waarbij onze boeren geconfronteerd worden met concurrentie van Canadese boeren die te maken hebben met minder zware eisen op gebied van milieu of dierenwelzijn.”

En als u moet kiezen tussen staatssecretaris voor landbouw Dijksma, of minister voor landbouw Van Dam?

“Dan wordt het staatssecretaris Dijksma.”

Dus zo belangrijk is het niet dat er een minister komt.

“Het moet natuurlijk wel een minister voor landbouw zijn en niet iemand die zegt dat hij er niet voor de boeren zit.”

Elbert Dijkgraaf, nummer 2 op de lijst van de SGP. - Foto: Roel Dijkstra
Elbert Dijkgraaf, nummer 2 op de lijst van de SGP. - Foto: Roel Dijkstra

U werpt staatssecretaris Van Dam voor de voeten dat hij heeft gezegd dat hij er niet voor de boeren zit, maar u weet ook dat hij dat niet letterlijk zo bedoelde.

“Een staatssecretaris die dat zo in een krant laat afdrukken is het niet waard op die plek te zitten.”

U heeft in het parlement zware kritiek op de invoering van het stelsel van fosfaatrechten.

“Wij hebben bij de afschaffing van het melkquotum gewaarschuwd. De regering had op zijn minst een plan moeten hebben dat meteen kon worden ingevoerd als het mis zou gaan. Dat plan was er niet.”

U had zelf ook geen plan.

“Dat erken ik. Maar wij hebben juist de regering gevraagd met zo’n plan te komen.”

De sector verzekerde dat de groei van de melkveestapel niet uit de hand zou lopen. Waarom moet de regering dan toch ingrijpen?

“De sector heeft zich overschat. Als meer dan vijf ondernemingen afspraken moeten maken, springt er altijd een kikker uit de kruiwagen. Laat staan als het gaat om 18.000 kikkers. Dat wist de regering, dat wist de politiek. Maar de politiek had geen plan.”

Toen er tussen politieke partijen onderhandeld werd over een fosfaatreductieplan, deed u niet mee.

“Niet omdat ik niet mee wilde praten. Van Dam heeft ons bewust buitengesloten, zelfs toen andere partijen nadrukkelijk hebben gesuggereerd ons bij de gesprekken te betrekken.”

U richt zich extra op de kiezers in de land- en tuinbouw.

“Het is eerder andersom. We merken dat steeds meer boeren zeggen op ons te stemmen. Zelfs in het katholieke Brabant, waar boeren toch traditioneel op het CDA stemmen. Ik zeg altijd: u kiest niet alleen voor ons landbouwhoofdstuk. Ze krijgen het hele SGP-pakket. Onze overtuiging weegt zwaarder dan het aantal kiezers. Zo eerlijk ben ik wel.”

Laatste reacties

 • alco1

  Alleen de beschouwing over de landbouw van de SGP interesseert me.
  Met al het overige staan ze mijlenver van me af.
  Eerlijk gezegd spreekt geen enkele partij me aan.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb de kieswijzer op deze site ingevuld en kwam bij de SGP uit, CU op de tweede plaats en het CDA op de derde plaats. Op de landelijke kieswijzer kwam het CDA bij mij als eerste uit de bus. Ik denk dat dit verschil wordt veroorzaakt doordat ik, net als @alco, met de niet-agrarische thema's van de SGP niet zoveel kan.
  Wat betreft "goed rentmeesterschap van de aarde" sta ik denk ik dichter bij de SGP dan bij het CDA.

 • wilcovanlaar1

  Beste Alco en Bennie, Dijkgraaf is wel iemand die al jaren voor de boeren opkomt, het zou mooi zijn als hij veel stemmen krijgt. Ik geloof dat hij daar echt wat mee doet.

 • alco1

  Prima Wilco. Laat de SGP mee gaan regeren en dan Dijkgraaf op landbouw zal mij behagen.

 • farmerbn

  Helemaal mee eens.

 • geen boer

  ik heb ook niets met het gedachtegoed van de mannenbroeders, maar overweeg toch mijn stem op hen uit te brengen. Die paar zetels konden best eens nodig zijn in de aanstaande formatie, en landbouw is dan een kluif die hen door de overig niet erg landbouw-gerichte partners best wel eens toegeworpen zou kunnen worden.

 • farmerbn

  Als na de verkiezingen blijkt (daar worden studies naar verricht) dat erg veel boeren gestemd hebben op de SGP dan kunnen ze (de partijen die samen een regering vormen incl de SGP) er niet onderuit om Dijkgraaf geen ministerie te geven en wel landbouwminister te worden.

 • de kaasboer

  Mooi....mijn stem gaat naar de SGP

 • stalbostreur

  mijn stem gaat ook naar de SGP

 • same

  Het wordt tijd voor de boer!!! SGP dus !!!

 • mtseshuis

  Mijn stem gaat ook naar Dijkgraaf...

 • nieuws

  boer jan
  ook ik kies sgp

 • rpbos1

  Ook mijn stem gaat naar de SGP. Ze hebben een erg goed landbouwbeleid en ook de rest van het verkiezingsprogramma spreekt mij aan. Dijkgraaf zou voor mij een prima minister VOOR landbouw zijn.

 • WJHDKremer

  Ik voorspel met tegenzin een d66 minister/secretaris op landbouw

 • henkmakkink

  maks de sgp geeft weer vr

 • henkmakkink

  de SGP geeft weer vreugde en blijdschap op het platteland zoals het hoort

 • Attie

  Dijkgraaf 👍

 • Jt M

  SGP

 • koster

  duimpje

 • landboer

  SGP

 • cornelis 22

  In het verleden had de sgp prominent in het programma staan de katholieke eredienst te verbieden . Als dit nog zo is kan ik toch echt niet op hen stemmen . Wie kan mij zeggen wat hierover nu in hun programma staat ?

 • Bennie Stevelink

  @cornelis, je haalt hele oude koeien uit de sloot. Na de reformatie waren Katholieke diensten inderdaad verboden. Toch werden bij ons in Twente wel Katholieke diensten gehouden maar alleen in geheime schuilkerken. Meestal waren dit boerenschuren. Pas na tweehonderd jaar, tijdens de Franse tijd, werden de katholieken gelijk gesteld aan gereformeerden. Dat maakte dat veel Twentenaren na de Franse tijd op de hand waren van de Fransen en nadien militaire dienst weigerden in het leger van de Prins van Oranje. Sommigen hebben bij de Slag bij Waterloo zelfs meegevochten aan de kant van de Fransen. Mijn overgrootvader heeft in 1867 nog dienst gedaan in een militie die vocht voor de Paus. Om die reden is hem het Nederlandse staatsburgerschap ontnomen. In de geboorteakte van mijn grootvader staat nog vermeld dat hij de zoon is van een statenloze inwoner van de Gemeente Weerselo.

  Dit is iets uit de geschiedenis wat nu in het geheel niet meer leeft. Ook het Huis van Oranje wordt tegenwoordig in Twente geaccepteerd als koningshuis.

  Wat landbouwbeleid betreft zou ik best op de SGP kunnen stemmen. Zoals ik al zei: het verleden leeft niet meer.

 • sgp1

  Sterker nog. We hebben zelfs al paar keer vragengesteld toen katholieke kerk door gemeente dwars werd gezeten. Welkom Cornelis22.

 • geen boer

  religieuze fijnslijperij hebben we in ons land gedurende de laatste decennia gelukkig achter ons gelaten. Naar mijn weten werken de verschillende geloofsgemeenschappen veel samen in plaats van onderlinge kinnesinne. Een ander punt van de SGP welke me zeer aantrekt is hun 'ouderwetse' degelijkheid en fatsoen.
  Geen opgeblazen debatkampioentjes zonder maatschappelijke ervaring, maar gedegen mensen met verstand van zaken, zonder voortdurend zichzelf zo bijzonder te vinden. Binnen de huidige politieke arena met steeds meer incapabele cliëntelistische (DENK, 50+, simons) of activistische (dierenpartij) splinterpartijen een verademing...

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.