Home

Achtergrond

Ondernemerschapsvisie: lichtgevende plant

Kandidaat Agrarisch Ondernemer 2017 Van Langen stelt zich voor.

Lichtgevende vetplant

Glowing star in the dark. Deze lichtgevende vetplant is een van de vele innovaties die Gerard van Langen van Amigo Plant de afgelopen jaren ontwikkelde. Het concept met de vetplant Echeveria neemt in het daglicht of onder een lamp energie op en straalt het in het donker weer uit. Het is een innovatie waar de kwekerij van succulenten (vetplanten) in Heerhugowaard veel prijzen mee won.

Glowing star in the dark is niet het enige succesnummer van deze kwekerij. Van Langen ontwikkelde afgelopen jaren tientallen nieuwe soorten. Maar ook planten die een kleur meekrijgen om beter te passen bij het jaargetijde. Een echeveria verkoopt in de Kersttijd beter als deze goud, zilver of rood is gekleurd. Innovatie zit voor Van Langen niet alleen in planten, maar ook in concepten. Het jongste voorbeeld is de X-like, een vetplant in een pot in de vorm van een duimpje dat lijkt op de ‘like’ van Facebook.

Innovaties zijn voor Amigo Plant van cruciaal belang. Van Langen becijfert dat hij daarmee de afgelopen jaar meer dan 35% van zijn omzet behaalde. “Met innovaties zorg je dat je onderscheidend bent. We zijn daar continue mee bezig.”

Financiële crisis

Amigo Plant is inmiddels een grote speler in de wereld van succulentenkwekerijen. Het bedrijf met acht locaties en een nevenvestiging in Portugal verhandelde in 2016 meer dan zestien miljoen vetplanten. Gerard en zijn vrouw Miranda hebben dat van de grond af aan opgebouwd.

Tot begin deze eeuw verdienden zij de kost met de teelt van tomaten en paprika’s. Maar Gerard vond geen uitdaging meer in de groenteteelt. Hij zag meer toekomst en perspectief in de teelt van vetplanten. De kweker besloot de groenteteelt vaarwel te zeggen en van zijn hobby – de teelt van succulenten - een specialisme te maken. De huisbankier zag dat niet zitten en werkte niet mee. Het bedrijf kwam hierdoor in 2004 financieel in zwaar weer en Rabobank plaatste het bedrijf onder bijzonder beheer.

Met financiële hulp van familie, vrienden en kennissen is het uiteindelijk wel gelukt. “Een zwarte Kerst”, noemt hij die periode. “Het was een overlevingsstrijd, maar we zijn er bovenop gekomen.”

In de crisisjaren was er nog wel een dip omdat de afzet in Italië wegviel. Van Langen besefte dat hij aan marktverbreding moest doen. Dat lukte door het accent te leggen op het kleuren van planten. Dit viel in goede smaak bij zijn afnemers. Tot zijn klantenkring behoren inmiddels grote supermarktorganisaties als Aldi en Lidl, maar ook honderden andere klanten, zowel groot als klein.

Jaarrond produceren in Portugal

Amigo Plant bleef zoeken naar nieuwe mogelijkheden. In 2013 kocht hij een locatie in Portugal. Die plek is gunstig om het plantmateriaal te bewortelen en om jaarrondproductie mogelijk te maken. Twee jaar geleden nam Amigo Plant nog het kalanchoëbedrijf van de buurman in Heerhugowaard over. Na de overname was het wel een uitdaging om daar de optimale bedrijfsvoering te vinden. In de ogen van Van Langen is dat inmiddels gelukt. Zijn bedrijf heeft de groei weer te pakken.

Amigo Plant is inmiddels gevestigd op acht locaties. Van Langen wil de komende jaren proberen zijn bedrijf meer te centraliseren, maar dat is niet zijn enige ambitie. Hij ziet mogelijkheden voor vergroting van de capaciteit en nieuwe soorten en concepten. Een verdere uitrol buiten Europa behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat is iets voor de langere termijn.

Van Langen is dik tevreden over de resultaten tot nog toe. Het is mooi om van je hobby je beroep te maken. De kweker beseft dat hij dat niet alleen heeft bereikt. Zijn vrouw, zijn drie kinderen en zijn mede-ondernemer Koen Beemsterboer hebben daar zeker aan bijgedragen. “En natuurlijk een gigantisch goed team dat er voor gaat. Zonder hen waren we niet zo ver gekomen.”

Maak kans op € 5.000 aan prijzen!

Het Innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stimuleert boeren om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen, onder andere door tweemaal per jaar winnende innovaties financieel te ondersteunen, zodat deze verder kunnen worden ontwikkeld. Heeft u ook wel eens zo’n goed idee? Meld uw innovatie dan hier aan!

Of registreer je om te kunnen reageren.