Home

Achtergrond

Olieprijs uiterst stabiel

De olieprijs is sinds begin januari uiterst stabiel. Op 6 januari was de laatste uitschieter naar ruim $57 per vat (159 liter) Brentolie.

Sindsdien schommelt de prijs rond $55 per vat. Ook deze week. De olieprijs leek in het begin van deze week iets op te veren. Maandag 6 februari sloot Behr af op $56,74 per vat om de dag er na al weer terug te zakken tot net onder $55.

De olieprijs lijkt weinig last te hebben van de bekendmaking deze week dat Iran haar productie opvoert. Daarentegen produceert Saoedi-Arabië juist minder dan binnen de Opec is afgesproken. Deze twee tegenstrijdige signalen lijken de olieprijs juist in balans te houden rond $55 per vat. Gulf Nederland levert via inkoopcollectief Farmers4all deze week diesel voor €0,93 per liter bij een minimale afname van 4.000 liter.

De afgelopen week werd er weinig gehandeld op de termijnmarkt voor energie. Hierdoor waren de termijnprijzen redelijk stabiel. Dat meldt Nuon. De contractprijzen voor elektriciteit voor 2018, 2019 en 2020 bedragen €30 tot €34 per MWh. Dit is een vergelijkbare koers ten opzichte van vorige week.

De elektriciteitsprijs op de dagmarkt is vrij stabiel. APX noteerde medio donderdag 9 februari een gemiddelde prijs van €55 per MWh. De verwachte winterse temperaturen en de beschikbaarheid van kerncentrales in België en Frankrijk zullen de komende tijd zorgen voor een beweeglijke elektriciteitsprijs.

Dagmarkt gas beweeglijk

De dagmarkt voor gas is deze week onrustig. Door de lage gasvoorraden in Nederland en Engeland en de verwachte lage temperaturen kon de gasprijs stijgen. De contractprijzen 2018 tot en met 2020 voor gas liggen rond €0,17 per kuub.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.