Home

Achtergrond

Nederland blijft prominent aanwezig op beurs Biofach

De Duitsers zetten zichzelf dit jaar centraal op de 28ste biologische voedingsbeurs Biofach in Neurenberg. Het Nederlandse biobedrijfsleven blijft echter een prominente deelnemer, met 107 van de ruim 2.500 stands.

Zakenmensen uit de wereldwijde biologische landbouw en voedingsindustrie pelgrimeren deze week weer naar de Duitse stad Neurenberg voor de 28ste editie van de Biofach. Om deze beurs kunnen aanbieders van bioproducten nauwelijks meer heen als ze op up-to-date willen blijven over de ontwikkelingen binnen de sector die het wenst te stellen zonder landbouwchemie en kunstmest.

Vooral Duitse, Italiaanse en Spaanse stands op Biofach

De Biofach 2017 biedt plaats aan 2.526 standhouders, waarvan 107 uit Nederland. Het grootste aantal exposanten komt niettemin uit Duitsland zelf, namelijk 736, gevolgd door Italië (337), Spanje (145) en Frankrijk (139). Het Nederlandse biobedrijfsleven blijft daarmee wel een van de grootste deelnemers in Neurenberg.

Holland Paviljoen

Als vanouds is er ook een Holland Paviljoen opgezet. Verantwoordelijk daarvoor is het samenwerkingsverband Bionext, dat daarbij wordt gesteund door de landbouwraad van de Nederlandse ambassade in Berlijn.

87 landen vertegenwoordigd op Biofach

Ondanks de dominantie van de West-Europese buurlanden van Duitsland is er bijna geen land te bedenken dat niet ook op de Biofach van de partij is. Alfabetisch strekt de lijst van 87 vertegenwoordigde landen zich uit tussen Albanië en Zambia. Het aantal standhouders is bovendien iets groter dan vorig jaar toen er 2.325 te bezichtigen waren.

Qua aantal bezoekers (vorig jaar ruim 44.000) is de Biofach echter een stuk kleiner dan de Internationale Grüne Woche die elk jaar een maand eerder in Berlijn wordt gehouden. De Grüne Woche is evenwel vooral een evenement voor het brede publiek, terwijl in Neurenberg primair sprake is van een vakbeurs, zoals de naam Biofach ook al duidelijk maakt trouwens.

Buiten de eigenlijke beurs om staat ook de stad Neurenberg als geheel gedurende de Biofach in het teken van het biovoedsel. Zo is de vakbeurs uiteindelijk toch ook een soort biologische tegenhanger van de Grüne Woche. Los daarvan draait parallel in het beurscentrum ook de Vivaness, de beurs voor natuurcosmetica. De Vivaness wordt sinds 2007 samen met de Biofach gehouden met dit jaar 259 exposanten en naar verwachting zo’n 4.000 bezoekers.

Duitsland zelf centraal: een ‘Biologische Toekomst’

Net als de Grüne Woche besteedt de Biofach elk jaar speciale aandacht aan één daarvoor geselecteerd land. Deze week is dat Duitsland zelf, met als motto ‘Building an organic future’. Hoe die biologische toekomst er voor de Bondsrepubliek uit zou moeten komen te zien, doet landbouwbewindsman Christian Schmidt in Neurenberg donderdag 16 februari uit de doeken met de presentatie van zijn biostrategie.

Duitsland interessante markt voor biologische producten

Hoeveel nieuwe ambities de minister gaat lanceren is afwachten. Wat vast staat is dat de Duitse productie van biologische voeding de vraag niet aankan. Als exportmarkt is Duitsland daarom interessant. “Duitsland is ‘een van ’s werelds sterkste naties in de omzet van bioproducten’, zo luidt de aanprijzing van de Biofach-organisatie. Daarbij heeft de biologische voedselproductie bij de Oosterburen al een lange traditie, namelijk van een kleine 100 jaar.

De Duitse productie van biologische voeding kan de vraag niet aan.

Bio-tegenhanger van Grüne Woche

Of registreer je om te kunnen reageren.