Home

Achtergrond 15 reacties

‘Een kleinere veehouderij, met een fatsoenlijk inkomen’

Wie willen er in de Tweede Kamer? Nieuwkomers en oudgedienden van verschillende partijen vertellen in de aanloop naar de verkiezingen (15 maart) wat ze willen. Vandaag Frank Futselaar, nummer 11 op de lijst van de SP.

Een plek in de Tweede Kamer kan hem bijna niet ontgaan, gezien de huidige peilingen. Toch houdt SP-kandidaat Frank Futselaar (37) een slagje om de arm. “Eerst de verkiezingen nog.”

Futselaar viel tijdens het eerste landbouwdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen op door zijn ongezouten standpunten over de landbouw. Hij maakte geen vrienden onder de aanwezige boeren en tuinders toen hij zei dat de veehouderij moest inkrimpen. “Dat was naar aanleiding van een vraag van een boer die zei dat hij best wilde inkrimpen, maar dat er wel een compensatie voor moest komen. Ik vind dat de veehouderij moet inkrimpen, de landbouw moet duurzaam zijn, maar tegelijk moeten we ervoor zorgen dat er een fatsoenlijk inkomen is voor de boer. Ik heb daar ook niet zo de oplossing voor.”

SP-kandidaat Frank Futselaar. - Foto: Ruud van der Ploeg
SP-kandidaat Frank Futselaar. - Foto: Ruud van der Ploeg

‘Onder linkse stedelingen worden mensen in een varkensbedrijf gezien als dierenbeulen.’

Futselaar is docent op de Saxion Hogeschool in Enschede en hij zit voor de SP in de raadsfractie in de gemeente Zwolle. Eerder was hij medewerker van de SP-fractie in het Europees Parlement, werkte hij als beleidsambtenaar bij de provincie Overijssel en zat hij voor de SP in de staten. Hij heeft geen wortels in de landbouw, maar hij heeft wel veel landbouwbedrijven gezien. Hij leerde dat je niet alle bedrijven over één kam kunt scheren. “Voor een SP’er ben ik op relatief veel bedrijven geweest. Onder linkse stedelingen worden mensen in een varkensbedrijf gezien als dierenbeulen. Daar moeten we mee ophouden, want zo is het niet in de praktijk. Natuurlijk gebeuren er dingen waarvan je niet gelukkig wordt, maar je kunt niet daarmee een hele groep wegzetten.”

En toch moet de veestapel kleiner, vindt hij. “Ja, maar niet zonder ons te realiseren dat dat van alles betekent voor de mensen, hun inkomen en hun bedrijven.”

‘Ik vraag me af hoe reëel de visie is dat de boeren groot maatschappelijk draagvlak hebben’

Hij schrikt als hij hoort hoe overtuigd sommige boeren zijn van het draagvlak voor de intensieve veehouderij. “Dan moeten ze misschien naar andere feestjes gaan. De meerderheid van de mensen in Nederland woont in de stad, met de opvattingen – wat je daar verder ook van denkt – die daarbij horen. Het moet ook de boeren te denken geven dat de Partij voor de Dieren nu in de peilingen soms op vijf tot zes zetels staat. Dan vraag ik me af hoe reëel de visie is dat de boeren groot maatschappelijk draagvlak hebben.”

‘Het gaat om het beleid’

Wat Futselaar betreft hoeft de boer niet op een schild te worden gezet, maar het zou goed zijn als de sector beleidsmatig niet als een probleem zou worden gezien. Daar is niet per se een eigen minister voor nodig. “Dat vind ik zo’n rare discussie. Het moet gaan om het beleid, om een fatsoenlijk inkomen voor de boeren, dat we de voedselproductie in ons land verzekeren en tegelijk de druk van de sector op de omgeving beperkt houden. Het gaat niet om de persoon of om de vraag of die minister of staatssecretaris is. Het gaat om het beleid.”

Laatste reacties

 • kiepel

  Ja, leuk gebracht. Oplossingen hoor ik echter niet.

 • Almagro

  Luchtfietserij kortom, een echte "Futselaar".

 • a van Gerwen

  Ik dacht dat de SP zo begaan was met mensen die in de verdrukking staan. Nee, ze trappen je liever nog verder in de stront zonder met oplossingen te komen. Zo kan ik het ook.

 • John*

  hij had ook kunnen zeggen, de linkse partijen hebben zoveel extra eisen afgedwongen dat de boeren wel gedwongen zijn om op te schalen aangezien dat de enige manier was om de extra eisen te betalen. het gevolg is een incidenteel overaanbod met alle leed van dien. Maar ik heb nu wel het idee dat de financiële paragraaf beter meengenomen wordt bij het maken van beleid.

 • geen boer

  de SP heeft, evenals de PVV aan het andere eind van het spectrum, nooit oplossingen.
  Een heleboel wensen opgetekend door het onrendabelere deel van de bevolking, geen oplossingen. Ze hebben gewoon geen idee hoe een land te runnen. Incompetente praatjesverkopers heeft de samenleving niks aan.
  Daarentegen verdient de huidige regering toch wel een behoorlijke pluim op de hoed voor de winst van 200M over 2016, waar jaren achtereen verlies geboekt werd.

 • agratax(1)

  We kunnen vinden van bovenstaand artikel, maar de wens die deze SP-er uitspreekt m.b.t. boeren en hun inkomen moet je toch uit het hart gegrepen zijn als boer. De taak van de Nederlandse boer is om de Nederlanders te verzekeren van goed, veilig en voldoende voedsel en tegen een voor de boer kosten dekkende prijs. Dit laatste onderdeel hebben we in Nederland als handelsland maar even buiten spel gezet met alle gevolgen van dien. Hoe meer de boer maakt hoe verder zijn prijs en sociale leven onder druk komen te staan. Hoe uit de huidige impasse te komen geeft dhr. Futselaar niet aan. Hij weet het ook niet, maar dat het anders moet is voor ons allen duidelijk. voor wie het niet duidelijk is, kijkt maar naar het nieuws van afgelopen weken over de subsidie om het te veel aan koeplaatsen af te kopen. Er is geen burger die begrijpt, dat een bedrijfstak eerst de zaak vrijwillig uit hand laat lopen en daarna met belastinggeld weer op het goede spoor wordt gezet. Dit is niet te verkopen en zeker niet ten tijde van de verkiezingen.

 • haj146

  Een goed inkomen voor de boer, en ik ben op veel bedrijven geweest. Prachtig SP jongetje, maar zolang je geen plan hebt dat klinkt als een klok en gebaseerd op feiten dan kruip je maar mooi weer in je SP kamertje en ga maar een andere beroepsgroep lastig vallen. Totaal geen verstand hoe t in de wereld draait, hoe we t allemaal graag zien kunnen we allemaal vertellen.

 • Bennie Stevelink

  @agratax, wij hebben export nodig als compensatie voor onze import. Als je tegen de export van kaas bent moet je ook tegen de import van sinaasappels zijn.

  Futselaar van de SP wil de veehouderij inkrimpen. Hoe wil hij dat doen? Alle bedrijven in omvang verkleinen of het aantal bedrijven verkleinen waarbij de omvang per bedrijf gelijk blijft?

  De SP wil net als de PvdD en GroenLinks een kleinschaliger landbouw. Tegelijk willen zij pensioen op 65 jaar, afschaffing van eigen risico in de zorg en ruime sociale voorzieningen. Daarvoor is een welvaartsniveau nodig wat nog veel hoger is dan momenteel. Waar zij echter aan voorbij gaan is dat het welvaartsniveau in de samenleving en schaalgrootte in de landbouw onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe denkt de SP bij schaalverkleining in de landbouw het pensioen op 65 jaar en afschaffing van het eigen risico in de zorg betaalbaar te houden?
  Iedereen die dit verband begrijpt, begrijpt dat de SP liegt aan de ene kant of liegt aan de andere kant.

 • alco1

  Dat er op zo'n artikel gereageerd wordt?????
  De reacties op reacties hebben daarentegen wel niveau.

 • geen boer

  @ Bennie, liegen is wellicht niet helemaal de juiste term. Bij de SP heeft men gewoon geen benul hoe een vrije maatschappij in te richten, zonder terug te grijpen naar stalinistische collectivisatie die iedereen (behalve partijtop natuurlijk) aan de bedelstaf zou brengen. Klinkt misschien raar maar pas op; de gestaalde SP-kaders zouden gewoon die kant op gaan, mochten ze de kans krijgen. Niet voor niets werd Morales uitgenodigd in Den Haag enige tijd geleden. Wat wilden ze van zo iemand opsteken behalve ervaringen in onteigeningen en grondwetswijzigingen ter eigener machtsverlenging?
  Nee, het is een partij die de samenleving niets, maar dan ook niets te bieden heeft. Net als de PVV en al die pressiegroepen als dierenpartij, denk, 50+, simons etc etc.

 • kleine boer

  Alco 1 wat moet je anders doen met dit weer ....

 • Klaasvaak

  Ah joh... De SP? Lopen ook altijd voor hun verantwoordelijkheid weg. Roemer is een leuke prater... maar meer niet.

 • JKr

  ze willen van alles en wij mogen het betalen. Er zijn te weinig politici die beseffen dat er gewoon geld verdient moet worden om een bedrijf / land te kunnen runnen.

 • farmerbn

  Wat is het verschil tussen NL en Frankrijk? NL exporteert meer dan ze importeren en Frankrijk koopt voor 60 miljard euro meer in het buitenland dan dat ze daaraan verkopen. En dat al jaren achtereen. Waar haal je je geld dan vandaan zou je denken. De SP wil ook zo'n land. Wel uitgeven maar niet willen verdienen. Ik sluit me volledig aan bij Bennie en zijn sinaasappels. Minder boerenproductie geeft veel werkloosheid bij fabrieksarbeiders in de agrarische verwerking. SP wil meer werkloosheid!!

 • agratax(1)

  @Stevelink. Ik zeg niet dat ik tegen export ben. Ik geef alleen aan waar de aardige SP=er op vast loopt. De export van kaas, kan ook export van geheugendragers voor je pc of i-phone zijn. Kaas die niet meer opbrengt dan een armzalig uurloon voor de producent van de grondstof - melk - is misschien niet zo'n goed export product, er zouden producten kunnen zijn voor export met een hoger inkomen voor de producenten. Misschien is het beter om de boerenstand een gelijkwaardige levensstijl t.o.v. ander werkers in dit land te geven en dan maar minder sinaasappelen of bv. verse zomergroente met de Kerst uit Afrika eten. Deze eens luxe artikelen verbeteren het boeren bestaan. Ik ben het met je eens dat deze gevolgen aan de SP voorbij gaan en dat zijn ideaal leidt naar Noord Korea leefomstandigheden.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.