Home

Achtergrond

Druk op de euro, rente stabiel

Economisch staan de meeste signalen voor de eurozone alweer even op groen.

Het vertrouwen van ondernemers en consumenten neemt toe, de economische groei trekt aan en de werkloosheid daalt. In Nederland speelt ook dat de woningmarkt herstelt. Toch daalde de euro deze week wat in waarde. Dat komt deels door de zorgen die bestaan over de Griekse schuld maar ook de aanhoudend lage inflatie en politieke onzekerheid.

In de VS is het beeld eveneens niet eenduidig positief. De woningmarkt is er sterk en de arbeidsmarkt krap, aldus hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro. Maar de groei van de industriële productie is lager dan je zou verwachten. Economen vinden het bovendien moeilijk de plannen van president Donald Trump in ramingen te vatten. Enerzijds wil Trump fors meer investeren, wat neerkomt op het maken van meer schuld. Dat zal druk op de dollar zetten.

Euribor-rente stabiel

De korte rente bleef deze week stabiel. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt rond -0,329%. Voor de lange rente wordt gekeken naar staatsobligaties. Sterke economieën zien recent de rente wat dalen, terwijl de minder sterke economieën juist steeds meer rente betalen. Duitsland kwam bij een looptijd van 2 jaar zelfs positief uit. Geld toe dus. Bij een looptijd van 10 jaar wordt op Nederlands schuldpapier op 0,57% uit.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.